Design SuiteIFC-gegevens bekijken en wijzigen

De gegevens die aan Vectorworksobjecten of IFC-entiteiten gekoppeld zijn, kan je bekijken en wijzigen via het tabblad Gegevens van het Infopalet of via het commando IFC-gegevens. Dit is mogelijk voor objecten die in Vectorworks gemaakt zijn, maar ook voor objecten die uit een IFC-bestand geïmporteerd zijn. Daarnaast kan je ook de standaard IFC-gegevens bekijken die aan parametrische Vectorworksobjecten gekoppeld zijn, zoals een ruimte, raam of muur.

Om IFC-gegevens te bekijken:

Selecteer het Vectorworksobject of de IFC-entiteit. Je kan meerdere items selecteren; de wijzigingen die je maakt, zijn in dat geval van toepassing op alle geschikte objecten in de selectie.

Ga naar het tabblad Gegevens in het Infopalet. Hier kan je de gekoppelde IFC-gegevens bekijken. (Als de gegevens niet zichtbaar zijn, selecteer je de optie Toon IFC-gegevens in het Coördinaten/IFC-menu in het Infopalet.)

Plaats een vinkje naast de gegevensset die je aan het object of de IFC-entiteit wilt koppelen. Onderaan het tabblad Gegevens staan de parameters voor de geselecteerde gegevensset. Sommige parameters kunnen gewijzigd worden. Eigenschappen kunnen ingesteld worden volgens invoeging of door instellingen om te zetten in het Gegevensbeheer; zie Het Gegevensbeheer gebruiken. Wanneer een bepaalde gegevensset op basis van de IFC-gegevensomzetting niet geëxporteerd wordt, verschijnt hiervoor een X.

Om een gekoppelde eigenschappenset te verwijderen, selecteer het en klik om het vinkje te verwijderen, of klik op Ontkoppel. Je kan ook de volledige IFC-gegevensset ontkoppelen.

Je kan eigenschappensets op maat definiëren en koppelen voor niet-standaard IFC-gegevens; zie IFC-eigenschappensets op maat gebruiken.

IFC-gegevens bekijken en wijzigen met het commando IFC-gegevens

Commando

Werkomgeving: Pad

IFC-gegevens (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist)

Architectuur: Architectuur

Landschap: Landschap > Architectuur

Spotlight: Spotlight > Architectuur

Selecteer het Vectorworksobject of de IFC-entiteit. Je kan meerdere items selecteren; de wijzigingen die je maakt, zijn in dat geval van toepassing op alle geschikte objecten in de selectie.

Selecteer het commando.

Als je meerdere objecten (of een groep) selecteert die meerdere IfcObjectTypes bevat, wordt het dialoogvenster ‘Kies IFC-type’ geopend. Selecteer het IFC-type dat je aan de objecten wilt toekennen. Verwijder eventueel de bestaande IFC-gegevens van de objecten.

Als het dialoogvenster Selecteer IFC-object wordt geopend, selecteer dan een IFC-entiteit; zie IFC-gegevens toekennen aan objecten.

Het dialoogvenster ‘IFC-gegevens’ wordt geopend. Bekijk of wijzig de IFC-gegevens zoals beschreven in IFC-gegevens toekennen aan objecten.

Als je een IFC-type selecteert, worden de gekoppelde gegevens in het dialoogvenster ‘IFC-gegevens’ weergegeven en kan je het IFC-type bewerken. Als je een parametrisch Vectorworksobject selecteert, verschijnt in het dialoogvenster ‘IFC-gegevens’ het overeenstemmende IFC-objecttype. Bij de export zal het geselecteerde object naar dit IFC-type worden omgezet.

Concept: IFC Overzicht

IFC-eigenschappensets op maat gebruiken

IFC-bestanden importeren

IFC-projecten exporteren