Design SuiteSketchUp importeren

Commando

Locatie

Importeer SketchUp

Bestand > Importeer

Met het commando Importeer SketchUp kan je modellen uit SketchUp (versies 4 t.e.m. 2022) rechtstreeks importeren in een Vectorworksbestand. Componenten van het SketchUp-model worden geïmporteerd als 3D-symbolen en de geometrie kan worden aangeduid als muren, dakvlakken of vloeren. Werk na het importeren het model bij met de gereedschappen in Vectorworks of vervang de geïmporteerde 3D-symbolen door andere symbolen uit de Vectorworksbibliotheek.

Via de importinstellingen kan je SketchUp-componenten omzetten op basis van richting, materialen of lagen. Kies je bijvoorbeeld voor richting, dan worden alle verticale delen omgevormd tot muren (inclusief muuropeningen), alle horizontale delen tot vloeren en alle schuine delen tot daken.

Opmerkingen:

Layers uit Sketch-Up worden geïmporteerd als klassen in Vectorworks. Voor de geometrie van onzichtbare layers in SketchUp worden de klassekenmerken ingesteld op onzichtbaar in Vectorworks.

Groepen uit SketchUp worden geïmporteerd als groepen in Vectorworks. Als aan de groep in SketchUp een schaal is toegekend, zullen de geïmporteerde objecten uit die groep worden getransformeerd met die schaal.

Componenten uit SketchUp worden geïmporteerd als 3D-symbolen in Vectorworks, behalve in de zeldzame gevallen waarin zij een niet-lineaire schaal hebben, dan worden ze geïmporteerd als groepen van getransformeerde geometrie.

Een component die een opening in een verticaal vlak creëert, wordt geïmporteerd als een symbool in een muur, als het gekoppeld is aan een object dat in Vectorworks als een muur wordt geïmporteerd.

Indien zo ingesteld, worden architectuurobjecten in Vectorworks gecreëerd aan de hand van vlakken in SketchUp die geen deel uitmaken van groepen in SketchUp.

Het SketchUp-formaat ondersteunt materialen op de voor- en achterkant van elk vlak van een voorwerp. Bij het importeren als 3D-polygonen wordt alleen het materiaal van de voorkant toegewezen aan de geïmporteerde objecten, aangezien Vectorworks slechts één materiaal voor 3D-polygonen ondersteunt. Kies je om te importeren als architectuurobjecten, dan wordt zowel het materiaal van de voor- als de achterkant toegewezen.

Bij het importeren als architectuurobjecten worden vlakken die geen deel uitmaken van een groep of een component in SketchUp geïmporteerd als daken of platen.

Muren worden tijden het importeren ontbonden en moeten mogelijk opnieuw worden samengevoegd.

Om een SketchUp-bestand te importeren:

Selecteer het commando.

OF: klik op het bestand dat je wilt importeren en sleep het naar een venster waarin een Vectorworksdocument is geopend.

Het dialoogvenster ‘Importeer SketchUp’ wordt geopend.

Selecteer het bestand dat je wilt importeren.

Het dialoogvenster ‘Importeer SketchUp-bestand’ wordt geopend.

Selecteer op het tabblad ‘Methode’ de manier waarop je het SketchUp-bestand wilt importeren.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Methode

Eenvoudig

Selecteer deze optie om alle objecten te importeren.

Draadwerk/3D-polygonen - alle objecten worden als draadwerk of 3D-polygonen geïmporteerd.

Architectuurobjecten - objecten worden als architectuurobjecten in Vectorworks geïmporteerd. Verticale vlakken worden muren, horizontale vlakken worden platen en schuine vlakken worden dakvlakken. Vectorworks herkent vlakken in het SketchUp-bestand en bepaalt of zij in bouwelementen worden omgezet door de hoek van het vlak ten opzichte van het horizontale vlak te analyseren.

Op maat

Selecteer deze optie om aan te geven welke materialen/layers moeten worden geïmporteerd. Standaard zijn alle materialen/layers geselecteerd.

Importeer per

Selecteer Layer om een lijst met layers of Materiaal om een lijst van materialen in het SketchUp-bestand weer te geven. Een vinkje aan de linkerkant van elke layer/materiaal geeft aan dat het zal worden geïmporteerd. Om een of meerdere layers/materialen weg te laten, selecteer je het item en klik je om het vinkje te verwijderen.

Materiaal / Layer methode

Selecteer het materiaal/de layer in de lijst en bepaal of deze als draadwerk/3D-polygonen of als een architectuurobject moet worden geïmporteerd.

Klik op het tabblad Instellingen om te bepalen welke materiaaleigenschappen zullen worden geïmporteerd of om de geometrie als draadwerk of 3D-polygonen te importeren en de parameters voor de architectuurobjecten in te stellen.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Instellingen

Importeer materialen

Vink deze optie aan om de opvulkleuren van de geïmporteerde objecten overeenkomstig met de kleuren van de materialen van de geselecteerde objecten toe te wijzen.

Als de optie Layer/Materiaal methode is aangevinkt, worden geïmporteerde architecturale objecten automatisch voorzien van de correcte eigenschappen, zoals gedefinieerd in het SketchUp-bestand.

Importeer transparantie en beeldgegevens als Renderworkstexturen

Vink deze optie aan om materialen met texturen en transparantie te importeren als Renderworkstexturen.

Creëer Renderworkstexturen voor alle materialen

Vink deze optie aan om Renderworkstexturen te creëren voor alle geïmporteerde materialen uit het bronbestand.

Egale kleuren zullen ook als Renderworkstexturen worden geïmporteerd.

Importeer de geometrie uit het bestand als

Selecteer of je de geometrie wilt importeren als een groep van draadwerk of 3D-polygonen.

Draadwerk

Selecteer deze optie om alle geometrie te importeren als een groep van draadwerk.

Als je draadwerk met materialen importeert, zullen de SketchUp-vlakken in driehoeken worden verdeeld; dit beïnvloedt de weergave van het geïmporteerde bestand als er een lijnkleur wordt gebruikt om de randen van de vlakken weer te geven.

Vectorworks behoudt de originele afvlakking- en textuurgegevens van SketchUp. Deze informatie kan je aanpassen op het tabblad Rendering van het Infopalet, maar er kan tijdens de aanpassing geïmporteerde renderinformatie verloren gaan.

3D-polygonen

Selecteer deze optie om alle geïmporteerde geometrie als een groep van 3D-polygonen weer te geven.

Bij het importeren als 3D-polygonen zullen de SketchUp-vlakken niet in driehoeken worden verdeeld, behalve bij het importeren van complexe vlakken met texturen. SketchUp definieert een complex vlak als een vlak met ofwel innerlijke lussen of openingen gesneden door vastgemaakte componenten of andere groepen.

Behoud texturen

Als Importeer materialen is aangevinkt en je geometrie als polygonen importeert, bepaal dan of texturen en textuuromzettingen worden toegepast op geïmporteerde 3D-polygonen om hun algemeen uiterlijk te behouden..

Importeer als symbool

Selecteer deze optie om de bestandsinhoud als een symbooldefinitie te importeren in het Hulpbronnenbeheer. Voor meer informatie: zie Hulpbronnenbeheer en Concept: Vectorworks symbolen

Instellingen architectuurobjecten

Geef de dikte in waarmee de verschillende bouwelementen zullen worden gecreëerd.

Dikte muur Geef een waarde op, groter dan 0, voor de dikte van de te importeren muren.

Dikte vloer Geef een waarde op voor de dikte van de te importeren vloeren.

Dikte dakvlak Geef een waarde op voor de dikte van de te importeren dakvlakken.

De geometrie en de componenten uit SketchUp worden geïmporteerd en worden automatisch geselecteerd. In het Hulpbronnenbeheer vind je de omgezette 3D-symbolen.

Items worden geïmporteerd op schaal 1: 1. Het kan nuttig zijn om met de functie Zoom op objecten in de Weergavebalk in te zoomen op de objecten of om de schaal van de laag aan te passen.

Draadwerkobjecten bewerken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.