Selectiemethodes

Gereedschappenset

Vervorm object

Basisgereedschappen

Wanneer er geen object geselecteerd is, omvat het gereedschap Vervorm object drie selectiemethodes waarmee je een vlakke selectievorm kunt tekenen in elk type aanzicht. Om m.b.v. deze methodes bepaalde controlepunten te selecteren, moet je eerst het volledige object selecteren met het Selectiegereedschap.

Methode

Omschrijving

Selectiekader

Selecteer deze methode om met twee muisklikken een selectiekader te tekenen dat meerdere controlepunten insluit. Klik om het beginpunt vast te leggen, beweeg de cursor in de gewenste richting en klik opnieuw om de tegenoverliggende hoek en dus het eindpunt vast te leggen. Alle controlepunten binnen de markeringslijnen worden geselecteerd en kunnen worden vervormd.

Lasso

Selecteer deze methode om met de losse hand een lijn te tekenen waarmee je een aantal specifieke controlepunten kunt insluiten (die bijvoorbeeld deel uitmaken van een onregelmatige 2D-vorm). Klik om het beginpunt vast te leggen, beweeg de cursor in de gewenste richting en klik opnieuw om de tegenoverliggende hoek en dus het eindpunt vast te leggen. Alle controlepunten binnen de markeringslijnen worden geselecteerd en kunnen worden vervormd.

Polygoon

Selecteer deze methode om een polygoon te tekenen die alle gewenste controlepunten insluit. Klik om het beginpunt van de polygoon vast te leggen. Klik daarna om elk volgend segment van de polygoon te bepalen. Dubbelklik om het eindpunt te bepalen. Alle controlepunten binnen de markeringslijnen worden geselecteerd en kunnen worden vervormd.

Klik-en-sleep in de tekening om de controlepunten die je wilt wijizgen, in te sluiten door een selectievorm; de actieve methode van het gereedschap bepaalt d.m.v. welke vorm de selectie precies gebeurt. Je kan een methode ook tijdelijk activeren met de corresponderende sneltoetsen: houd de alt-toets (Windows) of option-toets (Mac) ingedrukt voor de Lasso en de combinatie Shift+Alt (Windows) of Shift+Option (Mac) voor de Polygoon.

Zodra de selectievorm voltooid is en een object geselecteerd, verschijnen de 2D-vervormmethodes en kan je deze op het object toepassen (zie 2D-objecten vervormen). De functies werken zelfs op bepaalde 3D-objecten en in een 3D-aanzicht wanneer het controlepunt dat je wilt bewerken, binnnen de selectie valt. Je kan het gereedschap Vervorm object bijvoorbeeld gebruiken om de lengte van een muur in 3D te wijzigen. Hiervoor moet het controlepunt aan het uiteinde van de muur binnen een selectievorm liggen die zich op hetzelfde peil bevindt als de onderzijde van de muur.

Als het 3D-object volledig binnen de selectie valt en in Bovenaanzicht op 2D/Planaanzicht wordt weergegeven, kan je het object verplaatsen.

Wanneer je controlepunten wilt selecteren die zich bovenop een object met een vulling bevinden, selecteer je het bovenliggende object eerst met het Selectie-gereedschap. Houd vervolgens de shift-toets ingedrukt terwijl je de selectievorm tekent; de actieve methode van het gereedschap bepaalt d.m.v. welke vorm de selectie precies gebeurt. In plaats van het volledige object, worden nu enkel de gewenste controlepunten geselecteerd.

Wijzig deze controlepunten met een van de vervormmethodes.

Meerdere objecten vervormen

Het Selectiegereedschap