LandmarkPlanten aan de plantcatalogus toevoegen

Het dialoogvenster ‘Selecteer plantgegevens’, dat wordt geopend wanneer je de plantcatalogi raadpleegt (zie De plantcatalogi openen), biedt de mogelijkheid om planten toe te voegen aan de geselecteerde plantcatalogus. Je kan de plantgegevens online verkrijgen (hiervoor is internetverbinding vereist), of uit een andere lokale plantcatalogus. Zodra je online plantgegevens heeft gedownload, zijn deze ook offline beschikbaar. Er is wel steeds een internetverbinding nodig om de afbeeldingen weer te geven. Lokale catalogi kunnen altijd worden geraadpleegd. Als je eenmaal een online catalogus heeft geopend, kan je deze ook nadien zonder internetverbinding raadplegen; in dat geval worden de meest recent gesynchroniseerde gegevens weergegeven.

Om planten aan de huidige plantcatalogus toe te voegen:

Selecteer in het dialoogvenster ‘Selecteer plantgegevens’ de plantcatalogus voor de nieuwe plant.

Klik op Voeg toe.

Het dialoogvenster ‘Plant toevoegen’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Gebruik deze planten

Geef een lokale plantcatalogus of online bron voor plantgegevens op.

Gebruik filter

Dit is de lijst van planten die de opgegeven filter gebruiken.

Filter

Het dialoogvenster ‘Filter’ wordt geopend. Stel een filter in zodat enkel de planten die je interesseren, in de lijst verschijnen.

Selecteer volgens welke criteria je wilt filteren en kies dan de gewenste vergelijkingssleutel en de waarde. Gebruik het scheidingsteken |_| om een bereik op te geven; als je een plantgegeven definieert als een bereik en de waarde ingevoerd met de operator = ligt binnen dat bereik, dan wordt de plant getoond in de filterresultaten. Gebruik < om planten te vinden waarvoor de waarde onder het bereik ligt en > om planten te vinden waarvoor de waarde boven het bereik ligt.

Selecteer ‘Bestaande’ om te kiezen uit een lijst die is afgeleid van de planten in de catalogus, of selecteer ‘Op maat’ om zelf een waarde op te geven.

Bij de sleutel “zoals” (voor tekst) kan je het symbool * gebruiken ter vervanging van een willekeurige reeks karakters en het symbool ? ter vervanging van een enkel willekeurig karakter.

Je kan extra criteria voor de filter ingeven door een nieuwe rij toe te voegen via de knop Voeg criteria toe. Om de meest recent toegevoegde rij te verwijderen, klik je op Verwijder criteria.

Planten

Dit is een overzicht van de planten die zich momenteel in de geselecteerde plantcatalogus bevinden. Gebruik de knoppen < en > om door de volledige catalogus te bladeren.

Plantafbeeldingen

Hier zie je de afbeeldingen die zijn gelinkt aan de huidige plant. Wanneer je een plant toevoegt, worden ook de afbeeldingen van die plant aan de plantcatalogus toegevoegd.

Bronvermeldingen

Hier vind je de bronvermeldingen en herkomst van de plantafbeeldingen.

Datum

Voor online plantcatalogi wordt hier de datum weergegeven waarop de plantgegevens voor het laatste online werden geraadpleegd. Als je geen internetverbinding heeft, wordt dit vermeld.

Kies een bron voor de plant uit de keuzelijst Gebruik deze planten. Als je een verbinding heeft met internet, zullen er zowel lokale als online lijsten beschikbaar zijn.

Selecteer de plant die je wilt toevoegen. Als er afbeeldingen beschikbaar zijn, kan het een tijdje duren om deze tijdelijk te downloaden voor weergave.

Klik op OK om de geselecteerde plant of planten aan de plantcatalogus toe te voegen en terug te keren naar het dialoogvenster ‘Selecteer plantgegevens’.

De plantgegevens en eventuele afbeeldingen worden naar je Gebruikersmap gedownload.

Plantcatalogi gebruiken

Plantcatalogusgegevens importeren van een spreadsheet

Afbeeldingen aan de plantstijl toevoegen

Concept: De plantstijl en plantgegevens linken