Een Gemengde haag creëren

Gereedschap

Werkomgeving: gereedschappenset

Gemengde haag

Design Suite: Landschap

Landschap: Beplanting

Het Gemengde haag gereedschap creëert een haag bestaande uit gemengde planten (haag). De plantinformatie voor een gemengde haag is gebaseerd op plantsymboolgegevens en kan worden opgenomen in plantenlijsten.

Een haag bestaande uit een rij van één plant kan gecreëerd worden met de Haag methode van het Plant gereedschap (zie Planten toevoegen aan het ontwerp).

Methode

Omschrijving

Tekenmethoden polylijn

Selecteer volgens welke methode je de polylijn wilt tekenen (zie ). Het object wordt op deze polylijn gebaseerd. Polylijnen tekenen

Instellingen

Opent het Instellingenvenster om de standaard instellingen voor de gemengde haag te bepalen

Om een Gemengde haag te creëren:

Zet de tekening in 2D/Planaanzicht. Activeer het gereedschap en de methode.

Klik op de knop Instellingen om het instellingenvenster te openen en de standaardinstellingen voor het gereedschap aan te passen. Nadien kan je de parameters wijzigen via het Infopalet.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Omschrijving

Standaard

Hoeken afronden

Rondt de buitenste hoeken van de gemengde haag af

Lijn uit

Bepaalt hoe een Gemengde haag uitgelijnd wordt op het pad

Breedte

Bepaalt de breedte van de Gemengde haag

Hoogte

Bepaalt de hoogte van de Gemengde haag

Dichtheid volgens

Bepaalt hoe de Gemengde haag berekend wordt. Selecteer hoe planten geteld worden, en voer het aantal planten per eenheid in.

Informatie

Haaglengte

Toont de lengte van de Gemengde haag

Totaal aantal planten

Toont het totaal aantal planten gebruikt voor de Gemengde haag op basis van de dichtheidswaarde en het plantdekking percentage

Grafische opties

Randstijl

Bepaalt het soort rand voor de Gemengde haag

Standaard

Selecteer deze instelling om de landschapszone weer te geven met een rechte rand.

Plantengroep

Selecteer deze instelling om de landschapszone als een plantengroep weer te geven met bolle en holle golven. Bepaal vervolgens ook het type golven en andere parameters. Naast de grootte en hoogte van de golven, kan je ook een variatie opgeven; dit is het verschil tussen de kleinste en grootste golven.

Plantenlijn

Selecteer deze instelling om de landschapszone als een plantenlijn weer te geven. Als je een ruwe plantenlijn wilt creëren, kies dan voor een beperkte grootte in combinatie met een hoge waarde voor de segmenthoogte.

Plant 1-7

Bepaalt de plantsoorten voor de Gemengde haag om plant aantallen te berekenen voor beplantingsplan rekenbladen. In de Hulpbronnenkiezer kan je tot zeven plantstijlen selecteren om de gemengde haag te vormen.

Percentage

Selecteer een dekkingspercentage voor elke plantstijl; het gecombineerde dekkingspercentage kan niet meer zijn dan 100%.

Verwijder plant

Verwijdert de bijhorende plant. De gemengde haag moet ten minste een plant bevatten.

Voeg plant toe

Voegt een plant toe aan de gemengde haag

Klik op de gewenste methode in de Methodebalk om de polylijn te tekenen die het pad voorstelt van de Gemengde haag. Zie Polylijnen tekenen. voor meer informatie over de tekenmethodes van polylijnen.

Je kan ook een gesloten 2D-vorm creëren en dan het commando Creëer objecten d.m.v. meetkundige vorm (see Creëer objecten op basis van vormen). Dit kan betere resultaten geven voor een gebogen gemengde haag dan een van de polylijn methodes.

Klik in de tekening om het beginpunt van de Gemengde haag te bepalen.

Klik om het segment te beëindigen. Dit punt is tevens het beginpunt van het volgende segment. Ga hiermee verder totdat het pad van de Gemengde haag de juiste vorm heeft.

Als de gemengde haag over een terreinmodel getekend wordt, wordt het automatisch naar het terreinoppervlak gestuurd.

Als een textuur toegepast op een gemengde haag niet juist gerenderd wordt, probeer het pad van het object te wijzigen (zie De objectbewerkmodus) en de polylijn om te zetten naar een polygoon; selecteer vervolgens het commando Polygonen vereenvoudigen om de segmentatie te verminderen.

Je kan een rekenblad creëren om soorten en dekkingspercentage in de gemengde haag in een rapport te verwerken. Vooraf ingedeelde rekenbladen zijn beschikbaar (zie Een rapport creëren).

Gemengde hagen bewerken

Om het pad van een gemengde haag te vervormen, klik met de rechtermuisknop en selecteer Bewerk pad van het contextmenu van het object. Je kan ook dubbelklikken op de gemengde haag. De geselecteerde plantstijlen en andere parameters kunnen bewerkt worden vanuit het Infopalet.

Planten toevoegen aan het ontwerp

Concept: Overzicht planten

Instellingen plant

Basis Ontwerp beplantingsplan