Workflow: Bestaande boom plaatsen

Om bestaande bomen in de tekening te plaatsen, volg je best de werkwijze die hieronder beschreven is:

Kies of je de plantcatalogus of de plantdatabase wilt gebruiken als bron van de plantgegevens (zie De bron van plantgegevens selecteren).

Selecteer het gereedschap Bestaande boom in de set Beplanting. Open vervolgens het dialoogvenster ‘Instellingen bestaande boom’ via de knop Instellingen. Stel de standaardparameters in, waaronder die voor label en nummering, omschrijving, 2D- en 3D-weergave (kies de te gebruiken 2D-symbolen) en soortinformatie.

Vergeet tijdens het instellen van de parameters voor gereedschap Bestaande boom geen klassen toe te kennen waar mogelijk. Deze stellen je in staat om de zichtbaarheid (regelbaar via het Navigatiepalet) en de kenmerken van de verschillende elementen makkelijk te beheren en te wijzigen.

Ga naar het menu Extra > Organisatie om het dialoogvenster ‘Organisatie’ te openen. Ga naar het tabblad ‘Klassen’ en pas hier de kenmerken aan van de klassen in verband met de bestaande boom. Zorg ervoor dat de optie Automatisch toekennen is aangevinkt. Bepaal eventueel de texturen en kleuren voor 3D-weergave. Kies eventueel pijlpunten en lijnstijl.

Als je bestaande bomen creëert op basis van opmetingsgegevens of loci, koppel de velden dan aan de records en stel de gepaste eenheden in.

De geselecteerde 2D-symbolen zullen pas worden weergegeven als je een Actie/opmerking opgeeft voor de bestaande boom. Hierdoor zie je meteen voor welke bomen je nog geen actie heeft opgegeven.

De parameters van groepen geselecteerde bomen, bomen op een specifieke laag of alle bomen tegelijk, kan je instellen in het gedeelte Toepassen op in de verschillende dialoogvensters van de bestaande boom.

Bepaal de locatie van belangrijke en minder belangrijke gebieden van het terrein door de waardering van elke boom of van een groep bomen in te vullen.

Bestaande boomgegevens kunnen worden gebruikt om een rekenblad te creëren dat je daarna exporteert om een opmetingsbestand te creëren.

Loci met gegevens over bestaande bomen kan je exporteren als Shapefile, met inbegrip van de gegevens uit het gekoppelde record.

Bestaande bomen documenteren

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.