Design SuiteObjecten reserveren en vrijgeven

Je kan specifieke objecten, inclusief zichtvensters, reserveren op voorwaarde dat het object noch de laag waar het object zich op bevindt, in een ander werkdocument gereserveerd zijn. De overige objecten op de laag blijven steeds beschikbaar voor reservatie door andere gebruikers.

Na het bewerken van een gereserveerd object, kan je dit object selecteren en vrijgeven, eventueel samen al je andere gereserveerde objecten en lagen. Bij het vrijgeven van een object moet je alle aanpassingen in je werkdocument ofwel bijdragen aan het projectbestand ofwel verwerpen.

Een specifiek object reserveren

Commando

Locatie

Reserveer

Bewerk

Contextmenu

Om een specifiek object te reserveren:

Selecteer in je werkdocument een of meer objecten en selecteer vervolgens het commando. Wanneer een object niet beschikbaar is omdat het reeds door een andere gebruiker is gereserveerd of omdat het object in je werkbestand verouderd is, krijg je een waarschuwing. Dubbelklik in dat geval op een element in het waarschuwingsvenster om dit element in de tekening te situeren.

OF: Je kan eenvoudigweg een of meer objecten bewerken. Als alle lagen en objecten in kwestie beschikbaar zijn, wordt er gevraagd om deze te reserveren. Tijdens het bewerken kan je via deze optie ook automatisch andere objecten op dezelfde laag reserveren.

Verduidelijk in het dialoogvenster ‘Reserveren’ waarom je de laag of het object in kwestie reserveert.

Wanneer je klaar bent met bewerken, selecteer je een van je gereserveerde objecten. Selecteer vervolgens het menucommando Wijzig > Geef vrij of klik met de rechtermuisknop op het object en selecteer in het contextmenu het commando Geef vrij. Beslis vervolgens of je de aanpassingen in je werkbestand wilt bijdragen of verwerpen. Al je gereserveerde lagen en objecten worden vrijgegeven.

Selecteer in het menu Bestand > Bewaar en draag bij.

Objecten reserveren en vrijgeven op basis van criteria

Commando

Locatie

Reserveren op maat

Vrijgeven op maat

Extra

De manier waarop je objecten reserveert verschilt nauwelijk van de manier waarop je objecten vrijgeeft na het bewerken.

Om objecten te reserveren of vrij te geven op basis van specifieke criteria:

Selecteer het gewenste commando vanuit je werkdocument.

Het dialoogvenster ‘Reserveren op maat’ of ‘Vrijgeven op maat’ wordt geopend.

Zie Bewaarde instellingensets gebruiken om sets van bewaarde instellingen te creëren en te beheren..

Bepaal de selectiecriteria zoals beschreven in Het dialoogvenster ‘Criteria’.

Voor het commando Reserveren op maat bepaal je via deze criteria welke objecten je wilt reserveren.

Voor het commando Vrijgeven op maat kan je geen specifieke aanpassingen selecteren om bij te dragen of te verwerpen. Het is daarentegen wel mogelijk om via de instellingen op maat te bepalen hoeveel objecten aangepast zullen worden bij het vrijgeven.

Doe als volgt:

In het dialoogvenster ‘Reserveren op maat’, klik op de knop Reserveren. Wanneer een object niet beschikbaar is omdat het reeds door een andere gebruiker is gereserveerd of omdat het object in je werkbestand verouderd is, krijg je een waarschuwing. Verduidelijk in het dialoogvenster ‘Reserveren’ waarom je de laag of het object in kwestie reserveert.

In het dialoogvenster ‘Vrijgeven op maat’, klik op de knop Vrijgeven. Beslis vervolgens of je de aanpassingen in je werkbestand wilt bijdragen of verwerpen.

Vrijgeven van lagen en objecten door de beheerder

Als beheerder moet je af en toe wellicht lagen en objecten vrijgeven die door een andere gebruiker of door uzelf in een ander werkdocument zijn gereserveerd. Alle niet opgeslagen wijzigingen gaan in dat geval verloren.

Om objecten en lagen vrij te geven die door een andere gebruiker zijn gereserveerd:

Doe als volgt in je werkdocument:

Open het dialoogvenster ‘Organisatie’ of het Navigatiepalet. Klik met de rechtermuisknop op een laag of zichtvenster en selecteer het commando Vrijgeven als beheerder in het contextmenu.

Ga naar het tabblad Lagen van het dialoogvenster ‘Teamwerk’. Selecteer een laag en klik op de knop Vrijgeven als beheerder.

Klik met de rechtermuisknop op een object en selecteer het commando Vrijgeven als beheerder in het contextmenu.

Selecteer Extra > Vrijgeven op maat en stel de criteria in op basis waarvan je een of meer objecten wilt selecteren die door een andere gebruiker of door uzelf in een ander werkdocument zijn gereserveerd.

Er verschijnt een waarschuwingsvenster met de laag en eigenaar van elk van de geselecteerde objecten. Dubbelklik op een element in de lijst om het object in kwestie te situeren in de tekening.

Klik op de knop Toch vrijgeven om alle gereserveerde lagen en objecten vrij te geven zonder de aanpassingen bij te dragen aan het projectbestand.