Het dialoogvenster ‘Criteria’

In het dialoogvenster ‘Criteria’ stel je de criteria in voor een reeks Vectorworks-functies, waaronder rekenbladen, selectie op maat, instellingen op maat en datavisualisatie. Sommige opties verschillen naargelang de functie waarvoor je criteria instelt, maar het definiëren van statements is overal hetzelfde.

Heb je een specifieke groep objecten op het oog, begin dan met het definiëren van een primaire set voorwaarden. Het voorwaarde-statement bepaalt of alle criteria of slechts één of enkele criteria in de set van van toepassing zijn op het object. Voer daarna je selectiecriteria in voor die voorwaarde, bijvoorbeeld: het object bevindt zich op de eerste verdiepingslaag.

Om specifieker te zijn, voeg je een geneste voorwaarde (subvoorwaarde) in met eigen criteria-statements, bijvoorbeeld: er is een kastrecord aan het object gekoppeld en het recordveld “Manufacturer” is Merillat of IKEA. Op deze manier kan je complexe criteria-definities met meerdere subvoorwaarden maken.

Dit dialoogvenster bevat gespecialiseerde functies om te selecteren en de lijstitems te bewerken; zie Keuzelijsten in dialoogvensters bewerken en Keuzelijsten en zoekvelden.

Click to show/hide parameters.Click to show/hide parameters.

Veld

Omschrijving

Lijst voorwaardensets

Voorwaarde- en criteria-statements zijn gegroepeerd in sets; elke set begint met een voorwaarde, gevolgd door één of meer rijen met criteria. Een voorwaarde-set kan ook deel uitmaken van een overkoepelende set.

Voeg toe

Voorwaarde-rij geselecteerd: een nieuwe rij wordt aan het einde van de set toegevoegd.

Criteria-rij geselecteerd: een nieuwe rij wordt onder de geselecteerde rij toegevoegd.

Verwijder

Voorwaarde-rij geselecteerd: de set wordt verwijderd (alleen voor subvoorwaarden).

Criteria-rij geselecteerd: de geselecteerde rij wordt verwijderd.

Als je de enige criteria-rij in een subvoorwaardenset verwijdert, wordt de subvoorwaarde zelf ook verwijderd.

Dupliceer

Voorwaarde-rij geselecteerd: de set wordt gedupliceerd (alleen voor subvoorwaarden).

Criteria-rij geselecteerd: de geselecteerde rij wordt gedupliceerd.

Ook in onderdelen

(Alleen voor rekenbladen)

Als een parent-object (zoals een muur) voldoet aan de criteria worden ook subonderdelen (zoals muurcomponenten) die aan de criteria voldoen, opgenomen in het rapport. In het rekenblad staan subonderdelen gegroepeerd onder het parent-object.

Als je “Type” opgaf als criterium worden alle subonderdelen opgenomen ongeacht hun objecttype.

Ook in Parent object

(Alleen voor rekenbladen)

Als Ook in onderdelen is aangevinkt, wordt het parent-object van de subonderdelen opgenomen in het rapport, zelfs als het niet overeenkomt met de criteria.

Zoek

Bepaal of je rekening wilt houden met objecten die deel uitmaken van symbolen, parametrische objecten, zichtvensters, enz. De opties verschillen per type criteria.

Als je plantaantallen rapporteert, vink dan niet de optie aan om binnen plug-in objecten te zoeken, anders kunnen de hoeveelheden onnauwkeurig zijn.

Om criteria in te stellen:

Klik op de kolom Criteria in rij 1 om de primaire voorwaarde op te geven voor de selectie van objecten: Alle criteria in deze set of Eender welk criteria in deze set.

In rij 2 bewerk je het standaard statement om het eerste criterium voor deze voorwaarde in te stellen. Bijvoorbeeld: geef de laag op waar de objecten zich bevinden of de waarde van een recordveld dat gekoppeld is aan de beoogde objecten. Ga elke kolom van de rij af en selecteer uit de beschikbare opties of geef zelf een veldwaarde op. Als Symbool of IFC-entiteit geselecteerd is als criterium klik je op de knop in die rij om een dialoogvenster te openen. Selecteer hier het gewenste item.

Wanneer je tekst invoert in een criteria-statement (zoals een veldwaarde), kan je het * symbool gebruiken ter vervanging van een willekeurige reeks karakters en het symbool ? ter vervanging van een enkel willekeurig karakter.

Klik eventueel op Voeg toe om extra criteria-rijen te creëren voor de primaire voorwaarde.

Of, klik rechts op een rij en selecteer Voeg toe uit het contextmenu.

Om een subvoorwaarde te creëren, voeg je een rij toe en selecteer je de voorwaarde bovenaan de keuzelijst in de kolom Criteria. Vervolgens bewerk je het standaard statement om het eerste criterium voor de subvoorwaarde te definiëren.

Selecteer, indien gewenst, een of meer opties onderaan het dialoogvenster om de gewenste objecten verder te specificeren. Het aantal objecten dat aan de opgegeven criteria voldoet, wordt weergegeven zodat je kan controleren of de criteria correct zijn.

Rijen definiëren

Formules invoeren in de cellen van een rekenblad

Scripts voor instellingen op maat creëren

Een nieuwe datavisualisatie creëren

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.