Design SuiteDe teamwerkserver

De Teamwerkserver regelt de toegang tot projectbestanden in situaties waarbij directe toegang tot de bestanden ongewenst is of problemen oplevert. Een server is aanbevolen voor grote teams die samen aan een project werken, of voor kleine teams die problemen ondervinden zoals vergrendelde of niet-beschikbare projectbestanden bij het lokaal delen van bestanden. Als je voor het bewaren van je projectbestanden gebruik wilt maken van een ander platform dan Windows of Mac, zoals Linux of een NAS-toestel (Network-Attached Storage), installeer de server dan als een container-app op het Docker®-platform.

De server installeren op Windows of Mac

Installeer de Teamwerkserver-software op één enkele computer. Op deze computer zullen alle projectbestanden worden opgeslagen. Voor de installatie zijn beheerdersrechten vereist. Voer het installatieprogramma uit en stel de gewenste serveropties in. De server wordt automatisch gestart nadat de installatie is voltooid.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Host

De naam van de computer waarop de server wordt geïnstalleerd. Het is aanbevolen de standaardwaarde op 0.0.0.0 te laten staan zodat de server automatisch de juiste naam van het toestel gebruikt.

Port

Het poortnummer van de server op deze hostcomputer. Gelieve de standaardwaarde van 22001 niet te wijzigen, tenzij in uitzonderlijke gevallen.

Voeg de applicatie toe aan Windows Firewall uitzonderingenlijst

(alleen op Windows)

Hiermee kunnen andere machines op het lokale netwerk toegang krijgen tot de server. Alleen de Vectorworks-toepassing kan verbinding maken met de server.

Start automatically with Windows

(alleen op Windows)

Start de server als achtergrondproces wanneer Windows wordt gestart.

Project Directory

Maak een hoofdmap aan op deze computer voor alle projectbestanden die je via wilt delen. Geef hier de naam voor de map op.

Deze map mag naast de projectbestanden nog andere bestanden bevatten.

Enable Full Disk Access button

(Alleen op Mac 10.14 of hoger)

Opent de Systeemvoorkeuren; klik op de + knop en voeg de Teamwerkserver toe aan de lijst met apps met volledige schijftoegang:

/usr/local/bin/psserverd

Mogelijk zijn bepaalde bestanden en mappen verborgen; druk op Cmd+Shift+. om deze zichtbaar te maken.

De server deïnstalleren

Om de server te deïnstalleren:

Windows: dubbelklik op het volgende bestand: C:\ProgramData\psserverd\uninstall.exe

Op Mac: voer het volgende script uit in Terminal: /Library/Application Support/Vectorworks/psserverd/scripts/uninstall.sh

De server installeren als een Docker image

Vectorworks levert een “Docker image” van de Teamwerkserver, waarmee je de server als een virtuele machine op het Docker-platform kunt uitvoeren. Dit maakt het mogelijk de server met een ander platform dan Windows of Mac te verbinden.

Installeer het Docker-pakket op de hostcomputer. Installeer en configureer vervolgens de Teamwerkserver. De precieze stappen zijn afhankelijk van het platform dat je gebruikt, maar dit is de algemene werkwijze:

Laad het “image” bestand dat samen met Vectorworks wordt geleverd: Psserverd.tar. Een image is de definitie van het virtuele toestel dat Docker op je computer zal laten draaien.

Maak een container op basis van de image. Een container is een actief exemplaar van het virtuele toestel.

Wijs twee volumes toe aan de container: één voor de projectmap en één voor de logbestanden. Op deze manier koppel je een bestaande map op de hostcomputer aan een map binnen het virtuele Docker-toestel. De naam van de eigenlijke mappen kan je zelf kiezen, maar de mappen op het virtuele toestel moeten als volgt worden genoemd. De container moet schrijftoegang hebben tot beide mappen.

Projectmap: /usr/psserverd/Projects

Projectmap: /usr/psserverd/ logbestand

Stel de container in op hetzelfde netwerk als de Docker-host. Hierdoor gebruikt de server poort 22001 op de hostcomputer.

In team aan een projectbestand werken

Een werkdocument creëren en bewerken