Design SuiteIn team aan een projectbestand werken

Locatie

Teamwerk

Bestand

Elk Vectorworksbestand kan via Teamwerk worden omgezet in een projectbestand. Degene die een teamwerk opzet, wordt automatisch de beheerder ervan en krijgt standaard beheerdersrechten toegekend.

De configuratie van Teamwerk doorloopt 4 schermen. Je kan te allen tijde op de knop Voltooi klikken om de standaardinstellingen te aanvaarden en de configuratie te voltooien.

Om een projectbestand te delen:

Bewaar een kopie van het Vectorworksbestand op een van de volgende locaties. Dit vwx-bestand wordt verwijderd en vervangen door een vwxp-bestand. Je moet volledige rechten hebben (lezen, schrijven, verwijderen, hernoemen) voor de projectmap, submappen en het projectbestand.

Teamwerk via de cloud: Projectbestanden worden bewaard in een lokale map die je deelt via een service voor bestandsuitwisseling (deel de map die het projectbestand bevat, niet het projectbestand zelf).

Teamwerk via een lokaal netwerk: Projectbestanden worden bewaard op je lokaal netwerk.

Teamwerk via een lokaal netwerk verbonden met een server: Projectbestanden worden bewaard in de projectmap van de Teamwerkserver die op je lokaal netwerkstation draait. Indien gewenst, mag je hierin submappen aanmaken. In De teamwerkserver wordt uitgelegd hoe je een server instelt.

Open het bestand en selecteer het commando.

Het dialoogvenster 'Configuratie teamwerk' wordt geopend.

Geef in het scherm 'Deel document' aan of er na het voltooien van de configuratie automatisch een werkdocument moet worden geopend. Kies je type teamwerk en stel de opties als volgt in.

Lokaal: Selecteer het Netwerkprotocol dat je wilt gebruiken om verbinding te maken met het bestand.

Op server: Het dialoogvenster ‘Creëer projectbestand op server’ wordt geopend. Klik op de URL-lijst en selecteer de Teamwerkserver voor dit project of klik op ‘Op maat’ en voer de URL in van een server die niet in de lijst staat' De submappen in de projectmap van de server worden weergegeven aan de linkerkant. Selecteer een bestaande map waaraan je het project wilt toevoegen of klik op Nieuwe map en voer een naam in. Vul het veld Naam projectbestand in en klik op OK.

Klik op Volgende om naar het volgende scherm te gaan.

In het scherm 'Beheer medewerkers' wordt je gebruikersnaam (dezelfde naam als die waarmee je ingelogd bent op de computer) weergegeven als beheerder van het bestand. Klik op de knop Voeg toe of Importeer om nieuwe medewerkers toe te voegen aan het teamwerk (zie Tabblad Medewerkers). Zie Beschrijving van de niveaus van bevoegdheid voor meer informatie over rechten en bevoegdheden. Klik op Volgende om naar het volgende scherm te gaan.

Je kan er ook voor opteren om op dit moment niet bijwerken nieuwe medewerkers toe te voegen en in de keuzelijst onderaan een optie te kiezen voor de rechten die standaard moeten worden toegekend aan nieuwe medewerkers. Eender welke gebruiker die een werkbestand creëert, wordt automatisch toegevoegd als medewerker en krijgt de standaard rechten toegekend.

Ga naar het scherm 'Beheer lagen'. In de kolom Hoofdlaag (master_layer.png) met het stericoon kan je aangeven welke lagen enkel gewijzigd mogen worden door teamleden met beheerders- of projectrechten. Klik op Volgende om naar het volgende scherm te gaan.

Duid in het scherm 'Instellingen reservekopie' aan wanneer en waar je reservekopieën van het bestand wilt bewaren (zie Tabblad Reservekopie). Klik op Voltooi om het .vwx-bestand om te zetten in een .vwxp-bestand of projectbestand.

Als je de optie Na voltooiing automatisch een werkdocument openen had ingeschakeld, wordt het dialoogvenster 'Nieuw werkdocument' geopend. Klik op OK. Selecteer de lagen of objecten die je wilt reserveren in dit werkdocument (zie Een werkdocument creëren en bewerken). Sla het werkbestand op je lokale harde schijf op.

Het Vectorworksbestand wordt omgezet in een projectbestand met dezelfde naam, maar met het achtervoegsel .vwxp. Eenmaal dit bestand gecreëerd is, kan het niet meer rechtstreeks bewerkt worden. Wanneer je een .vwxp-bestand probeert te openen, krijg je de melding een werkdocument te creëren. In een werkdocument kan elke medewerker met beheerdersrechten de projectinstellingen wijzigen (zie Het dialoogvenster 'Teamwerk').

Eens gebruikers werkbestanden gecreëerd hebben van het projectbestand, mag je het projectbestand en de map waarin het zich bevindt niet meer hernoemen of het verplaatsen naar een andere map. Maak nooit kopies van een projectbestand.

Bestanden delen via de cloud

Om bestanden via cloud-opslagdiensten te delen, creëer je een projectmap in de lokale map die je deelt via een bestandsuitwisselingsservice. Vervolgens kan je kiezen met welke medewerkers je deze map deelt, zoals hierboven beschreven. Verplaats (niet kopiëren) een bestaande projectmap naar een gedeelde map in de cloud.

Laat het projectbestand in de cloudmap staan en maak geen kopieën. Als Vectorworks meerdere kopieën van een projectbestand vindt, zal er een waarschuwing verschijnen. Zie hieronder voor instructies over het herinstellen van een projectbestand.

Wanneer een gebruiker een werkmap opent die verbonden is met een gedeelde projectmap in de cloud, dient deze gebruiker te beschikken over een actieve internetverbinding. Ook de desktop client voor de bestandsuitwisselingsservice moet actief zijn. Anders wordt de offline modus automatisch ingeschakeld. Zie Werken in offline modus.

Het projectbestand herinstellen

Een projectbestand dat in de cloud is bewaard, kan je best niet manueel dupliceren of vervangen. De volgende handelingen veroorzaken een fout, waardoor je (of een andere beheerder) het projectbestand zal moeten herinstellen om het verder te gebruiken:

Een kopie van het projectbestand in een andere gedeelde cloud-map plaatsen

Een kopie van het projectbestand wijzigen en deze kopie vervolgens opnieuw naar de gedeelde locatie kopiëren

Een vorige versie van het projectbestand herstellen vanuit de bestandsgeschiedenis van de cloud

Het vervangen van een projectbestand vervangt door een back-up van Vectorworks zal geen fout veroorzaken, maar je zal wel alle werkbestanden opnieuw moeten aanmaken.

Om het projectbestand opnieuw in te stellen, volg een van deze werkwijzen:

Open het projectbestand. Klik op de knop Herstel in het waarschuwingsvenster.

Open een werkdocument dat gelinkt is aan het beschadigde projectbestand. Selecteer in het waarschuwingsvenster de optie Cloud-versie van het projectbestand herinstellen en klik op OK.

Licht alle medewerkers in over de herinstelling van het projectbestand en de noodzaak om hun werkdocumenten hierna opnieuw aan te maken.

Een kopie maken van een projectbestand

Maak een kopie van het projectbestand indien je wilt experimenteren met een variant ervan. Hiermee creëer je een project met dezelfde instellingen, maar waarvan de projecthistoriek leeg is.

Open een Werkdocument. Selecteer Bestand > Bewaar kopie als. Sla het bestand op als een Vectorworks Project Files (.vwxp) bestandstype. Vermijd het kopiëren van projectbestanden met Windows Verkenner of Mac OSX Finder.

Een reservekopie maken van een projectbestand

Als je een reservekopie van een project wilt maken voordat het project afgewerkt is, bewaar je een kopie van het bestand als een normaal Vectorworksbestand. Op deze manier creëer je een niet-gedeeld Vectorworksbestand (.vwx), terwijl medewerkers gewoon kunnen verderwerken binnen het gedeelde projectbestand (.vwxp)

Om een projectbestand opnieuw om te zetten in een normaal (niet-gedeeld) Vectorworksbestand, open je een werkdocument. Selecteer Bestand > Bewaar kopie als. Sla het bestand op als een Vectorworks Drawings (.vwx) bestandstype.

Het projectbestand vergrendelen

Wanneer een teamwerk beëindigd is, kan de projectbeheerder verdere aanpassingen voorkomen door de rechten van alle medewerkers te veranderen naar Alleen-lezen. Ook de rechten die worden toegekend aan nieuwe medewerkers, moeten verlaagd worden naar Alleen-lezen.

De teamwerkserver

Optimale werkmethoden voor teamwerk

Een werkdocument creëren en bewerken