Licht toevoegen

In Vectorworks wordt automatisch standaardbelichting aan je tekeningen toegevoegd om gerenderde objecten te kunnen weergeven. Deze standaardbelichting is verankerd aan de “camera” zodat het licht steeds op gepaste wijze op objecten invalt. Voor een meer realistische rendering kan je specifieke lichtbronnen toevoegen aan je tekening. Als je lichtbronnen toevoegt, wordt de standaardbelichting uitgeschakeld om te vermijden dat je renderresultaat wordt overbelicht.

Je kan licht aan je Vectorworkstekening toevoegen onder de vorm van omgevingslicht of meer gerichte lichtstralen. Omgevingslicht heeft een gelijk effect op alle oppervlakken. Lichtstralen zullen daarentegen een ander effect hebben afhankelijk van de hoek van het invallende licht en de positie van de oppervlakken. Zodra je een of meer lichtbronnen aan je tekening heeft toegevoegd, kan je de tekening renderen om het effect van het licht op de tekenoppervlakken te bekijken.

De helderheid en kleur van beschaduwde objecten wordt beïnvloed door het omgevingslicht van de laag.

Type licht

Omschrijving

Standaard

Omgevingslicht is standaard in elke tekening aanwezig om gerenderde objecten te kunnen weergeven. Met het commando Belichting in het menu Weergave bepaal je de Lichtsterkte en Kleur van het omgevingslicht op de actieve laag.

Spotlight-gebruikers kunnen de standaardinstellingen voor omgevingslicht definiëren met het commando Set Spotlight Rendering Options.

Zonlicht

Gebruik het commando Positie zon of (als je beschikt over een Vectorworks-uitbreidingsmodule) het gereedschap Heliodon om een gericht licht te creëren dat zonnestralen verspreidt.. De natuurgetrouwe lucht renderworksachtergrond kan samen met een heliodon gebruikt worden, zodat de lucht in een gerenderde achtergrond een waarheidsgetrouwe lucht kan weergeven op de aangewezen tijd en plaats.

Omgeving

Panoramische afbeelding renderworksachtergronden (inclusief natuurgetrouwe lucht achtergronden en de HDRI-achtergronden in de Vectorworksbibliotheken, een soort panoramische achtergrond) kan omgevingslicht bieden voor renders.

Gereedschap Lichtbron

 

Zon

Straalt licht uit met parallelle stralen.

Gloeilamp

Straalt licht uit in alle richtingen.

Spot

Straalt richt uit in een opgegeven richting.

Op maat

Creëert een lichtbron op basis van een reeks fabrikanteigenschappen.

Buislamp

Creëert een lineaire lichtbron (niet zichtbaar bij rendering van het type Redshift by Maxon).

Licht d.m.v. oppervlak

Creëert een lichtgevend oppervlak (niet zichtbaar bij rendering van het type Redshift by Maxon).

Belichting instellingen

Lichtbronnen toevoegen

Licht d.m.v. oppervlak

Eigenschappen van lichtbronnen

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.