Design SuiteDe algemene vorm van het dak aanpassen

Standaard wordt er een schilddak aangemaakt. Je kan de vorm aanpassen naar een zadeldak of paviljoen.

Om de algemene vorm van het dak aan te passen:

Selecteer het dak met het Selectie-gereedschap.

De controlepunten van alle dakvlakken worden zichtbaar.

Klik op het controlepunt van het dakvlak dat je wilt bewerken.

Het dialoogvenster ‘Dak’ wordt geopend.

Typ een andere waarde in een van de invoervelden (hoek, opleghoogte of oversteek). Vink de optie Toepassen op het volledige dak om alle dakvlakken aan te passen aan de nieuwe waarden van de bewerkte invoervelden. Indien de optie Toepassen op het volledige dak is uitgevinkt, zijn de aangebrachte wijzigingen alleen van toepassing op de aangeklikte dakrand.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Vorm dakrand

Kies de basisvorm van de dakrand. Hellend, Recht of Paviljoen. Bij een standaarddak (schilddak) zijn alle randen hellend. Als je een puntdak of een schilddak creëert, wordt er een driehoekige muur ingevoegd.

De parameters en de dakgrafiek passen zich aan naargelang de geselecteerde vorm voor de dakrand.

Dikte muur

(alleen bij rechte dakrand en paviljoen)

Geef de dikte van de muur op bij een rechte dakrand of paviljoen.

Toon muur

(alleen bij rechte dakrand en paviljoen)

Vink deze optie aan om de aangemaakte muur (bij een rechte dakrand of paviljoen) in de tekening te tonen; vink deze optie uit om de muur onzichtbaar te maken.

Oversteek recht deel

(alleen bij paviljoen)

Bepaal de oversteek van de rechte gevel boven het paviljoen; geef nul in voor een platte gevel, of geef het aantal centimeter op tussen de rechte gevel en de rechte dakrand.

Insprong recht deel

(alleen bij paviljoen)

Bepaal de insprong van de rechte gevel boven het paviljoen ten opzichte van de rand van het hellende deel.

Hoek

(alleen bij hellende dakrand en paviljoen)

Bepaal de hellingshoek van het dakvlak. Merk op: als waarde kan je ook de verhouding van de hoogte (tot de nok) ten opzichte van de vloer opgeven. Selecteer het bolletje voor de rekenmachine om deze waarde automatisch te berekenen op basis van de ingebrachte gegevens in de andere velden (Opleghoogte, Hoogte hellend deel en Oversteek hellend deel).

Opleghoogte

Bepaal de hoogte van de muurplaat die het dak ondersteunt. Dit is per definitie de hoogte van de muur. Selecteer het bolletje voor de rekenmachine om deze waarde automatisch te berekenen op basis van de ingebrachte gegevens in de andere velden (Hoek, Hoogte hellend deel en Oversteek hellend deel).

Hoogte hellend deel

Bepaal de hoogte van de onderzijde van het dak ten opzichte van de Z-hoogte van de ontwerplaag of van het maaiveld. Selecteer het bolletje voor de rekenmachine om deze waarde automatisch te berekenen op basis van de ingebrachte gegevens in de andere velden (Hoek, Opleghoogte en Oversteek hellend deel).

Oversteek hellend deel

Bepaal de afstand tussen de dakrand en de buitenzijde van de oplegmuur. Selecteer het bolletje voor de rekenmachine om deze waarde automatisch te berekenen op basis van de ingebrachte gegevens in de andere velden (Hoek, Opleghoogte en Hoogte hellend deel).

Uitsnijding dakopening

(alleen bij hellende dakrand en paviljoen)

Geef het type uitsnijding op voor dakopeningen gemaakt met 2D-objecten op dit dakvlak. (Deze parameter is niet van toepassing op openingen van dakkapellen en dakramen.)

Verticaal: het dak wordt bovenaan en onderaan verticaal afgesneden.

Selecteer deze instelling bovenaan horizontaal en onderaan verticaal uit te snijden.

Loodrecht: het dak wordt bovenaan en onderaan loodrecht op het dak afgesneden.

Toepassen op het volledige dak

(alleen bij hellende dakrand en paviljoen)

Vink deze optie aan om de wijzigingen op alle dakvlakken toe te passen.

Een dak bewerken

Dakopeningen maken

De specifieke vorm van het dak aanpassen

Dakramen en dakkapellen toevoegen