Scripts uitvoeren

Scripts kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd.

Vanuit het Hulpbronnenbeheer

Of: klik in het Hulpbronnenbeheer met de rechtermuisknop op een script en selecteer het commando Uitvoeren in het contextmenu.

Of: dubbelklik op het script om het uit te voeren of sleep het script naar de tekenzone.

Vanuit de scriptmap

Om een script uit te voeren vanuit een scriptmap:

Open de scriptmap met het uit te voeren script. Volg een van onderstaande werkwijzen:

Selecteer in het menu Venster > Scriptmappen en selecteer de scriptmap met het gewenst script.

Selecteer in de filter van het Hulpbronnenbeheer ‘Scripts’ als type hulpbron. Klik met de rechtermuisknop op de scriptmap en selecteer het commando Open in het contextmenu.

De scriptmap wordt geopend.

Dubbelklik op het script in de scriptmap om het uit te voeren.

Vanuit bestanden

Sommige scripts bestaan enkel uit tekstbestanden, als ze werden gemaakt in een aparte teksteditor of geëxporteerd uit Vectorworks. Deze scripts zijn niet beschikbaar vanuit het Hulpbronnenbeheer.

Selecteer Extra > Insteekmodules > Voer script uit (of Bestand > Importeer > Importeer script).

Het dialoogvenster ‘Selecteer scriptbestand’ (of ‘Open scriptcode’ verschijnt).

Selecteer het gewenste script en klik op Openen om het script uit te voeren.

Vanuit rekenbladen

Sommige objectgegevens die je in een rekenblad wilt vermelden zijn niet altijd op te halen met een rekenbladformule. Landschapszones, bijvoorbeeld, bevatten informatie over plantdichtheid en -percentages voor meerdere types planten. Deze informatie wordt echter opgeslagen in een record. Je zou een script kunnen creëren om de plantdichtheid voor elk type plant in een bepaald gebied te extraheren en vervolgens dit script uitvoeren vanuit een rekenblad met behulp van de functie DatabaseVolgensScript (of ScriptUitvoeren). Wanneer je deze functie gebruikt in een recordrijcel, geeft het script een waarde terug voor elk object dat aan de criteria van de rij voldoet.

Wanneer je een script vanuit een rekenblad uitvoert, moet je steeds bevestigen dat je het script wilt uitvoeren.

De uitbreidingsmodule Landschap wordt geleverd met een aantal Python scripts:

[Vectorworks]\Bibliotheek\Standaarden\Rapporten & Schemas\Schemas tuin

Je kan deze scripts zo uitvoeren of je kan ze gebruiken als basis voor je eigen scripts. Voorbeelden van deze scripts in een rekenblad vind je in het rapport ‘Landschapszone - Gegroepeerde overlappende planten’. Dit kan je openen via het menu Extra > Rapporten > Creëer rapport.

Zie Rekenkundige functies voor meer informatie over het extraheren van gegevens uit objecten in de tekening.

Als je de uitbreidingsmodule Landschap niet geïnstalleerd heeft, kan je voorbeelden en een beschrijving vinden op deze link:

developer.vectorworks.net

Scriptfouten

Als er een fout optreedt tijdens de uitvoering van het script, verschijnt er een waarschuwing.

Om scriptfouten af te handelen:

Klik in het dialoogvenster op Toon fouten.

Het dialoogvenster met scriptfouten verschijnt met de aard van de fout en de lijn(en) waarin de fout is opgetreden.

Om het script te bewerken, klik je op Bewerk script of dubbelklik je op een scriptlijn om die lijn te bewerken. De scripteditor wordt geopend waarin je correcties aan het script kunt maken.

Scriptmappen en scripts creëren en bewerken

Hulpbronnenbeheer

Scripts gebruiken