Scripts gebruiken

Met behulp van scripts kan je Vectorworks aanpassen om tegemoet te komen aan allerlei ontwerpbehoeften. Dit kan gaan van eenvoudige hulpmiddelen die je helpen bij routineuze taken tot meer geavanceerde oplossingen voor veeleisende ontwerpen. In Vectorworks kan dit met:

Software Developer's Kit (SDK) in de programmeertaal C++

Python script

VectorScript, een eenvoudige programmeertaal die op Pascal lijkt.

Marionette, een gereedschap voor grafische scripts (zie Marionette).

Hier belichten we Python script en VectorScript, maar niet SDK. Uitgebreide informatie over SDK, Python en VectorScript vind je op developer.vectorworks.net.

Vectorworks biedt verschillende methodes om scripts te creëren, te bewerken en uit te voeren. Scripts worden als hulpbronnen bewaard onder een scriptmap in een bestand. Hoewel deze scripttalen een rijke set van ontwikkeltools bieden om scripts van scratch te maken, zijn er ook enkele commando's waarmee je scripts kunt maken zonder veel programmeerkennis. De eenvoudigste methode is via Bestand > Exporteer > Exporteer script. Dit commando creëert een script aan de hand van de inhoud van het bestand en slaat het op als een Python- of VectorScript-bestand in de gekozen locatie. Selecteer Bestand > Importeer > Importeer script om het script uit te voeren op een nieuwe, automatisch gecreëerde ontwerplaag.

De commando’s Selectie op maat, Kenmerken op maat en Instellingen op maat bieden de mogelijkheid om kant-en-klare scripts te maken.

De traditionele manier om scripts te maken, is scripts te schrijven en als hulpbron op te slaan. De scripts worden bewaard in scriptmappen. Zowel scripts als scriptmappen kan je aanmaken, oproepen, exporteren of importeren, hernoemen en verwijderen via het Hulpbronnenbeheer.

Scripts kan je ook creëren en bewaren in insteekmodules. Insteekmodules zijn een onderdeel van een werkomgeving. Scripts in insteekmodules kunnen worden gebruikt als een commando, gereedschap of parametrisch object. Deze insteekmodules kan je creëren en bewerken via Extra > Insteekmodules > Beheer insteekmodules.

Het is ook mogelijk scripts van derden te kopen en te installeren. Scriptontwikkelaars kunnen installatiescripts maken van de commando's en gereedschappen uit plug-ins van derden en deze elementen in de huidige werkomgeving invoegen.

Scripts voor selectie op maat creëren

Scripts voor Kenmerken op maat creëren

Scripts voor instellingen op maat creëren

Scriptmappen en scripts creëren en bewerken

Scripts uitvoeren

Concept: insteekmodules

Padobjecten op maat creëren

Definities voor ingebouwde plug-in objecten aanpassen

VectorScript debugger

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.