Scripts voor Kenmerken op maat creëren

Locatie

Kenmerken op maat

Extra

Scripts voor kenmerken op maat onthouden de huidige kenmerken en bestandsinstellingen van een geselecteerd object in een scriptformaat voor later gebruik. Als een gereedschap actief is, kunnen de aangepaste instellingen gecombineerd worden met het gereedschap om een specifieke set van kenmerken, zoals vulling, lijntype of kleur te activeren en het samen met het gereedschap te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld een lijnstijl met rode voorgrondkleur bewaren met het gereedschap Lijn in een script voor het tekenen van rode stippellijnen. Hiervoor heb je geen scriptkennis nodig.

Dit commando haalt de kenmerken van één geselecteerd object op. Als er geen andere objecten geselecteerd zijn op het moment dat je het commando uitvoert, worden de documentstandaarden voor het script gebruikt.

Om een script voor kenmerken op maat te creëren:

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Kenmerken op maat’ wordt geopend.

Selecteer welke kenmerken je in het script wilt bewaren.

De opgeslagen kenmerken worden gebruikt wanneer je het script uitvoert en kunnen worden gewijzigd of gereset.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Alles

Gebruik deze optie aan om snel een groep kenmerken te (de)selecteren.

Aangevinkt: Alle kenmerken in de groep zijn geselecteerd; klik om alle kenmerken in de groep uit te vinken.

Uitgevinkt: Alle kenmerken in de groep zijn geselecteerd; klik om alle kenmerken in de groep uit te vinken.

Hokje of streepje: Een of meer elementen in de groep ‘Andere’ zijn geselecteerd; klik om alle elementen in de groep aan te vinken.

Vulling

Sla de voorgrondkleur, de achtergrondkleur en de stijl van de vulling op.

Lijn

Sla de voorgrondkleur, de achtergrondkleur, het lijntype (egale kleur, patroon of lijnstijl) en de lijndikte op.

Pijlpunt aan het einde van de lijn

Sla de dikte, de stijl en de pijlpunten van de lijn op.

Tekst

Sla de kenmerken van de Tekst op, zoals het Lettertype, de Lettergrootte, de Stijl, de Regelafstand en de Uitlijning.

Andere

Sla andere kenmerken op zoals Klasse, Laag, Symbool, Gereedschap en instellingen van de Intelligente aanwijzer (grijpopties alsook welke grijpfuncties actief zijn).

Als Gereedschap niet is aangevinkt, worden de kenmerken en instellingen toegepast als de documentstandaard wanneer je het script uitvoert.

Geef een naam op voor de scriptmap (indien er nog geen bestaat) of selecteer een bestaande scriptmap. Geef vervolgens een naam voor het kenmerkenscript.

Het script wordt bewaard in de opgegeven scriptmap en kan worden uitgevoerd zoals beschreven in Scripts uitvoeren.

Scripts gebruiken