Centreer de tekening op het interne nulpunt

Locatie

Centreer de tekening op het interne nulpunt

Extra > Nulpunt

Als de objecten in een tekening ver van het interne nulpunt liggen, kan dit problemen opleveren met de rendermethode Shaded en met de nauwkeurigheid waarmee wordt gerekend vanwege afrondingen. Deze problemen los je op door de objecten op het interne nulpunt te centreren, want dan wordt de afstand tussen het interne nulpunt en de objecten veel kleiner en het gebruikersnulpunt wordt zo verlegd dat de coördinaten van alle objecten in de tekening ongewijzigd blijven.

Dit commando verplaatst objecten in de tekening, terwijl de coördinaten niet lijken te veranderen. Het commando verplaatst immers het gebruikersnulpunt om de coördinaten ongewijzigd te laten. Gebruik dit commando niet in een tekening met gegeorefereerde lagen. De geometrie op deze lagen zal verschuiven en op de verkeerde locatie ten opzichte van hun geografische coördinatensysteem terecht komen.

Om de tekening te centreren op het interne nulpunt:

Selecteer het commando.

Er verschijnt een waarschuwing met informatie over hoe ver het verste object is gelegen van het interne nulpunt. Klik op Ja om verder te gaan.

Als de actieve laag een presentatielaag is, wordt op het moment van de waarschuwing de onderste ontwerplaag tijdelijk geactiveerd.

De hele tekening is gecentreerd op het interne nulpunt, waarbij alle objecten op alle ontwerplagen zijn verplaatst, inclusief vergrendelde en niet-zichtbare objecten. Alle zichtvensters op presentatielagen en bewaarde tekenzones worden automatisch aangepast. Omdat het gebruikersnulpunt eveneens wordt aangepast, blijven de coördinaten van het bestand intact.

Zoek het interne nulpunt

Gebruikersnulpunt

Concept: Intern nulpunt en gebruikersnulpunt