Een bladkader bewerken

Er zijn twee manieren om bladkaders te bewerken: door de parameters van een bestaand bladkader in het Infopalet of het Instellingenvenster te wijzigen, of door de opmaak van een bladkader aan te passen in bewerkmodus (zie De opmaak van het bladkader bewerken). De bewerkmodus voor bladkaders heeft een uitgebreide functionaliteit die je in staat stelt om tekstobjecten te linken aan bladkaderrecords. Dit zorgt ervoor dat de tekst automatisch bijgewerkt wordt wanneer de recordgegevens veranderen (zie De tekst in een titelblok aan recordgegevens linken).

Om een bladkader op maat te creëren, kan je vertrekken van een bestaande stijl die dicht aanleunt bij het benodigde bladkader. Ontkoppel daarna de stijl en bewerk de parameters en de opmaak van het titelblok.

Instellingen Bladkader

De meeste bladkader parameters kunnen rechtstreeks in het infopalet bewerkt worden. Om de parameters aan te passen die worden weergegeven op het tabblad Vorm, klik je op Weergave gegevens en selecteer je de gewenste parameters, zoals beschreven in de onderstaande tabel.

Om alle beschikbare bladkader parameters van het dialoogvenster Bladkader Instellingen te bewerken, voer een van de volgende handelingen uit:

Klik op Bladkader instellingen in het Infopalet.

Klik op Bladgegevens of Projectgegevens om de relevante categorie in het dialoogvenster Bladkader Instellingen te openen.

Klik rechts op het object en selecteer het commando Bewerk in het contextmenu. Kies hierna de optie Instellingen en selecteer de categorie waarin je aanpassingen wilt maken.

Het bewerken van projectgegevens vanuit het dialoogvenster Bladkader Instellingen of het infopalet heeft invloed op alle bladkaders in het bestand.

Voor bladkaders die een parametrische objectstijl gebruiken, worden de volgens stijl ingestelde parameters alleen weergegeven ter informatie; ze kunnen niet worden bewerkt via het dialoogvenster ‘Instellingen bladkader’ of het Infopalet.

De parameters voor bladkaders zijn beschreven in de sectie Instellingen bladkader. Enkel de parameters die verschillen, worden hier besproken.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Stijl

Gebruik de opties in de keuzelijst om de stijl van het object te vervangen, te bewerken of los te koppelen (zie Objectstijlen wijzigen vanuit het Infopalet).

Door een objectstijl te wijzigen zullen alle objecten in het bestand die deze stijl gebruiken, aangepast worden.

Verberg parameters volgens stijl

Vink deze optie aan om alle parameters die van een stijl afhangen, te verbergen; deze parameters kan je niet bewerken in het Instellingenvenster of het Infopalet.

Beheer bladkaders

(Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist)

Klik op deze knop om het te openen. Bladkaderbeheer

Weergave gegevens

Opent het dialoogvenster Weergave instellingen voor bladkadergegevens, waar de bladkader parameters, die je vind in het tabblad Object van het infopalet, ingesteld kunnen worden.

In het dialoogvenster, klik op de naar onder gerichte pijl om de parameters in elke groep in de Gegevens kolom weer te geven, en klik vervolgens om een vinkje te plaatsen in de Weergave kolom voor de parameters die je wilt weergeven. De selectie geldt alleen voor het actieve bestand en voor alle bladkaders in het bestand. Om de parameterset te bewaren als de standaard selectie voor nieuwe documenten, klik op Bewaar als standaard.

Voor gebruikers met Design Suite bepalen de opties Aantal revisies/uitgaven in titelblok in de categorieën Revisiegegevens en Uitgavegegevens in het dialoogvenster Instellingen bladkader hoeveel revisies/uitgaven worden weergegeven voor parameters in de gedeelten Revisiegegevens/Uitgavegegevens.

Activeer bladkader

Vink deze optie aan om deze pagina op te nemen in automatische berekeningen van het bladnummer en het totaal aantal bladen. Alleen actieve bladkaders worden opgenomen om te voorkomen dat inactieve of ongebruikte bladen per ongeluk worden meegeteld.

Deze optie kan voor meerdere bladkaders tegelijk worden aan- of uitgevinkt in het Bladkaderbeheer (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist). Je kan ook een rapport maken waarin het veld Activeer bladkader is opgenomen en deze parameter rechtstreeks vanuit het rekenblad bewerken (zie Een rapport creëren en Rekenbladen bewerken).

Bladkaderbeheer

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.