3D-modelleren

De 3D-modelleermogelijkheden in Vectorworks komen tegemoet aan allerlei ontwerpbehoeften, waaronder architecturale details, meubilair op maat en plastische objecten op een grote of kleine schaal.

Methodes voor 3D-modelleren

3DModel_Types.png 

Vectorworks biedt een flexibele combinatie van gereedschappen en commando’s om 3D-modellen te creëren en manipuleren. Een model kan vaak op verschillende manieren worden gecreëerd, maar het gebruik van de juiste objecten, gereedschappen en commando’s in de goede volgorde kan een grote invloed hebben op de efficiëntie en resultaten.

Modelleren van pad-objecten

Met objecten zoals NURBS-curven en 3D-polygonen kan je primitieve vormen in de 3D-ruimte creëren door de controlepunten en het pad van de objecten nauwkeurig te manipuleren (zie NURBS-curven creëren en 3D-polygonen tekenen). Vervolgens kan je ze omzetten naar andere objecten, zoals oppervlakken en volumes, om meer geavanceerde vormen te bekomen.

Modelleren van volumes

Onder volumes worden de volgende objecttypes verstaan: extrusies (normaal, conisch, meervoudig en langs pad), wentelingen, wanden, afrondingen, afschuiningen, primitieve volumes (bollen, kegels, enz.), samengevoegde en uitgesneden volumes, en meer. De verschillende gereedschappen en commando’s voor het creëren en vervormen van volumes vind je voornamelijk terug in de gereedschappenset 3D modelleren en in de menu’s Bewerk en Model.

Een groot aantal volumes kunnen ook bewerkt worden via hun objectgeschiedenis (zie De bewerkgeschiedenis van volumes bewerken). Voor generieke volumes wordt de geschiedenis echter niet bijgehouden.

Elk volume kan worden omgezet naar een generiek volume; bij bepaalde bewerkacties op volumes gebeurt deze omzetting automatisch. Omdat generieke volumes veel minder computergeheugen gebruiken dan andere volumes kan het een goed idee zijn om een object, zodra het voltooid is en je zeker bent dat er geen verdere aanpassingen nodig zijn, om te zetten naar een generiek volume. Dit zal resulteren in een kleiner bestand en betere prestaties binnen het programma.

Shapes201180.png 

Modelleren van oppervlakken

Gebruik NURBS surfaces en bijbehorende gereedschappen zoals Omspannen, Afleiden en Projecteer, en de reeks commando’s in het menu Model > 3D-bewerkingen. Hiermee creëer je niet-geometrische, vrije vormen zoals draperingen en andere vloeiende objecten. Door controlepunten een bepaald gewicht te geven, kan je oppervlakken in de gewenste vorm “trekken”. Oppervlakken kunnen worden omgezet naar volumes door middel van functies zoals het gereedschap Wand en het commando Bijsnijden/Combineren.

Shapes201181.png 

Modelleren met Subdivision

Modelleren met Subdivision is een zeer krachtige en flexibele manier om objecten met een organische of vrije vorm te creëren. Start met een geometrisch primitief subdivision-object en modelleer een polygonale kooi tot de gewenste vorm. Afhankelijk van de herhalingsinstellingen voor het model hoeft de kooi niet exact overeen te komen met de vorm van het object. Het wijzigen van een ribbe, vlak of hoek van de kooi kan de onderliggende vorm onrechtstreeks beïnvloeden en subtiele veranderingen teweegbrengen. Dit stel je in staat geavanceerde gekromde vormen te creëren en soepeler te modelleren.

Shapes201182.png 

Modelleren van draadwerkobjecten

Draadwerkobjecten worden binnen Vectorworks gebruikt om modellen uit andere programma’s te importeren en om objecten van één type naar een ander type om te zetten. Draadwerkobjecten zijn echter “grootverbruikers” in termen van computergeheugen. Bovendien is het moeilijk om ze efficiënt te bewerken. Meestal loont het om een draadwerkobject om te zetten naar een ander type object dat efficiënter bewerkt kan worden. Ook kan je een draadwerkobject vereenvoudigen om het bestand kleiner te maken (zie Draadwerkobjecten vereenvoudigen).

3DModel_Mesh.png 

Modelleren met Marionette

Marionette Programmeren met Marionette laat je toe om netwerken te bouwen voor het uitvoeren van achtereenvolgende acties. Op deze manier kan je objecten creëren, maar ook hun grootte, vorm, textuur en andere eigenschappen aanpassen. Marionettescripts zijn toepasbaar op vele soorten 3D-objecten, waaronder volumes, draadwerkobjecten, parametrische objecten en terreinmodellen. Ook bieden deze scripts de mogelijkheid om objecten in grote aantallen efficiënt te verwerken. De meeste Vectorworks 3D-modelleercommando’s kunnen in een Marionettescript worden opgenomen. Wijzigingen die je in het script aanbrengt, worden onmiddellijk weerspiegeld in de output.

3DModelMarionette_Luis.png 

Methodes voor bewerken van 3D-objecten

De beschikbare gereedschappen en commando’s om 3D-objecten te bewerken bieden verschillende benaderingen en flexibele mogelijkheden. Sommige gereedschappen en opdrachten zijn van toepassing op verschillende soorten objecten, zoals volumes, NURBS-oppervlakken en subdivision-objecten, terwijl andere een beperkter en specifieker gebruik hebben.

Veel gereedschappen zoals Extrudeer, Bewerk subdivision, Vervormen en commando’s zoals Volumes samenvoegen en Draadwerk vereenvoudigen dienen om 3D-objecten rechtstreeks te manipuleren.

Shapes201183.png 

Andere gereedschappen zoals Afleiden en Omtreklijnen en commando’s zoals Wenteling en Creëer geïnterpoleerd oppervlak maken gebruik van vormen of delen van een vorm als schakel in het ontwerpproces, eventueel als startpunt om een geheel nieuw object te creëren.

Shapes201186.png 

Verschillende commando’s (waarvan de meeste in het menu Bewerk > Omzetten staan) zetten een type object om in een ander type, eventueel voor verder gebruik met andere gereedschappen en commando’s.

Shapes201189.png 

Voorbeeld van een 3D-modelleerproces

De gereedschappen en commando’s voor 3D-modelleren kunnen gecombineerd worden om stap voor stap geavanceerde objecten te creëren. Er zijn verschillende manieren om een model te creëren en de meest efficiënte en doelmatige combinatie van objecttypes en werkwijzen variëren sterk naargelang het gewenste eindresultaat.

Shapes201192.png 

Shapes201195.png 

Shapes201198.png 

Shapes201201.png 

De objectbewerkmodus

De bewerkgeschiedenis van volumes bewerken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.