Geïnterpoleerde NURBS-oppervlakken

Zoals beschreven in NURBS-curven creëren kan het pad van NURBS-curven door interpolatiepunten (op de curve) of door controlepunten (buiten de curve) worden bepaald. Een NURBS-oppervlak kan op gelijkaardige wijze door middel van interpolatiepunten worden gecreëerd. Een geïnterpoleerd NURBS-oppervlak is een NURBS-oppervlak dat door een serie van driedimensionale controlepunten loopt. Bij standaard NURBS-oppervlakken liggen de controlepunten vaak NIET op het NURBS-oppervlak zelf. Daardoor kan het moeilijk zijn om een standaard NURBS-oppervlak te vervormen (het is moeilijk in te schatten hoever men een controlepunt moet verplaatsen om het NURBS-oppervlak naar wens te vervormen volgens een specifieke afstand). Omdat interpolatiepunten OP het NURBS-oppervlak liggen, kunnen ze met het gereedschap Vervorm object of via het Infopalet nauwkeurig worden verplaatst.

Je kan een geïnterpoleerd oppervlak creëren of een niet bijgesneden NURBS-oppervlak omzetten naar een geïnterpoleerd NURBS-oppervlak zodat het eenvoudiger te bewerken valt.

Wanneer een geïnterpoleerd oppervlak gebruikt wordt in een andere bewerking, zoals een booleaanse bewerking of bijsnijden, wordt het oppervlak bepaald door controlepunten die buiten het oppervlak liggen.

Een geïnterpoleerd oppervlak creëren

Commando

Locatie

Creëer geïnterpoleerd oppervlak

Model > 3D bewerkingen

Met het commando Creëer geïnterpoleerd oppervlak kan je een nieuw geïnterpoleerd NURBS-oppervlak creëren.

Om een geïnterpoleerde oppervlak te creëren:

Selecteer het commando.

Klik om het beginpunt te plaatsen en klik opnieuw om de U-richting van het oppervlak te bepalen. Klik een derde keer om de V-richting te bepalen.

Shapes201374.png

Het dialoogvenster ‘Geïnterpoleerd oppervlak’ wordt geopend.

Vul het aantal interpolatiepunten en graden in voor zowel de U- als de V-richting.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Omschrijving

U-richting

Aantal controlepunten

Geef het aantal controlepunten (interpolatiepunten) op in de U-richting. Dit aantal moet groter zijn dan de graad voor deze richting en mag maximum 1000 zijn.

Graad

Geef de graad op voor de U-richting. Deze waarde bepaalt de flexibiliteit van het oppervlak en moet tussen 1 en 28 liggen. Hoe hoger de graad, hoe meer variatie het oppervlak toelaat.

V-richting

Aantal controlepunten

Geef het aantal controlepunten (interpolatiepunten) op in de V-richting. Dit aantal moet groter zijn dan de graad voor deze richting en mag maximum 1000 zijn.

Graad

Geef de graad op voor de V-richting. Deze waarde bepaalt de flexibiliteit van het oppervlak en moet tussen 1 en 28 liggen. Hoe hoger de graad, hoe meer variatie het oppervlak toelaat.

Vink de optie Toon controlepunten aan in het Infopalet om de controlepunten op het oppervlak weer te geven. Gebruik het gereedschap Vervorm object om het geïnterpoleerde NURBS-oppervlak te vervormen.

Shapes201375.png

NURBS-oppervlakken omzetten naar geïnterpoleerde NURBS-oppervlakken

NURBS-oppervlakken vervormen

Concept: NURBS-curven en -oppervlakken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.