Concept: NURBS-curven en -oppervlakken

NURBS is het acroniem voor Non Uniform Rational B-splines. Dit zijn curven, cirkels, bogen en oppervlakken in een 3D-ruimte. Vrije hand polygonen en oppervlakken kunnen gecreëerd en bewerkt worden met een hoge mate van flexibiliteit en precisie.

Een NURBS is een curve die wordt afgeleid uit een aantal controlepunten in 3D en bepaald wordt door een curvegraad en controlepunten met een bepaald gewicht. Het pad van de curve loopt langs of door de controlepunten; de graad bepaalt het vloeiende karakter van de curve bij de interpolatie tussen de controlepunten. De richting van de curve, van begin- naar eindpunt, wordt weergegeven zoals de curve werd getekend. Hou er rekening mee dat dit het resultaat van bepaalde bewerkingen kan beïnvloeden.

NurbsCurve_ex1.png 

Door aan een controlepunt (in het Engels 'control vertex' of CV) een gewicht te hangen, zal de curve strakker (hoger gewicht) of juist minder strak (lager gewicht) langs het controlepunt passeren.

NurbsCurve_ex2.png 

Het gereedschap Vervorm object kan gebruikt worden om een of meer controlepunten te verplaatsen en zo de vorm van de curve aan te passen (zie NURBS-curven vervormen).

Shapes201347.png 

Hoe hoger de graad, hoe groter het aantal controlepunten dat voor de afronding van een bepaald curvedeel in rekening wordt gebracht. Bijgevolg wordt de curve minder hoekig, maar ook complexer vanwege het hogere aantal gewichten dat de curve beïnvloedt.

NurbsCurve_ex3.png 

Door curven in een grid samen te brengen, kan een NURBS-oppervlak worden geconstrueerd. Een NURBS-oppervlak is onderworpen aan dezelfde principes als NURBS-curven. Het bevat belaste controlepunten in de U- en V-richting en kan net zoals een 3D-polygoon massief of in draadwerk worden weergegeven.

Nurbs_surface_ex1.png 

Wanneer je de curvegraad van een NURBS-oppervlak in de U- of V-richting verhoogt, neemt het aantal controlepunten toe, wat het oppervlak extra flexibiliteit geeft, maar ook complexer maakt.

Nurbs_surface_ex2.png 

Een NURBS-oppervlak heeft ook een richting, of normaal, die het resultaat van bepaalde bewerkingen kan beïnvloeden, zoals het creëren van afrondingen tussen oppervlakken. Iso-parametrische cruven, die de U- en V-richting aangeven, en curven langs de randen dienen als hulpmiddel om het NURBS-oppervlak te kunnen visualiseren.

Nurbs_surface_ex5.png 

Elk controlepunt op het oppervlak kan belast worden met een gewicht waardoor het oppervlak naar deze punten toe buigt.

Nurbs_surface_ex6.png 

Met het gereedschap Vervorm object kan je één of meerdere controlepunten in een rij verplaatsen en zo het oppervlak vervormen (zie NURBS-oppervlakken vervormen).

Shapes201358.png 

NURBS-curven en -oppervlakken kunnen beide op twee manieren gedefinieerd worden: door controlepunten (buiten de curve) of door interpolatiepunten (op de curve). Een curve of oppervlak kan in de richting van de gecreëerde controlepunten neigen of door deze punten lopen. In het laatste geval spreken we ook wel van interpolatiepunten.

Shapes201361.png 

Merk op: curves en oppervlakken die gecreëerd werden door middel van controlepunten op de curve, zijn vaak makkelijker te vervormen. Zie NURBS-curven creëren en Geïnterpoleerde NURBS-oppervlakken.

NURBS-curven en -oppervlakken kunnen allerhande complexe vormen aannemen. Bovendien kan je deze vormen samenvoegen, uitsnijden, toevoegen, bijsnijden, uitrekken, analyseren en bewerken zoals in de volgende secties wordt beschreven.

Geef de normaal van NURBS-oppervlakken weer zodat je kan rekening houden met de richting van het oppervlak. Dit maakt het makkelijker om afrondingen tussen oppervlakken (zie Afrondingen creëren tussen oppervlakken) en wanden (zie Wand vanuit een NURBS-oppervlak) te creëren en om volumes door te snijden (zie Volumes doorsnijden). Ga naar het Infopalet en vink de optie Toon normaal aan. De normaal wordt op het NURBS-oppervlak als een rode pijl weergegeven. Klik op de knop Keer normaal om om de richting van de geselecteerde NURBS om te draaien. De pijl zal omgekeerd worden en de nieuwe richting aangeven.

ShowNormal.png 

De randen en vlakken van een volume selecteren

De richting van objecten tonen en omkeren

Een afronding, afschuining of wand bewerken

Omzetten naar NURBS

NURBS-oppervlakken

Eigenschappen van NURBS-oppervlakken

3D-modelleren

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.