Eigenschappen van NURBS-oppervlakken

De eigenschappen van een NURBS-oppervlak worden weergegeven in het Infopalet, waar je de gewenste parameters eveneens kunt bewerken. Of: gebruik het gereedschap Vervorm object om de vorm van NURBS-oppervlakken in de tekening aan te passen (zie Objecten vervormen voor meer informatie).

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Verplaats

Bepaal welke controlepunten je wilt bewerken. Kies de optie Volledig object om alle controlepunten van het oppervlak te bewerken, Controlepunt om enkel de geselecteerde controlepunten te bewerken, U-controlepunten om alle controlepunten in een rij in de U-richting te bewerken en V-controlepunten om alle controlepunten in een rij in de V-richting te bewerken.

Bewerk U/V

Gebruik de pijlknoppen bij deze parameter om de controlepunten van het geselecteerde NURBS-oppervlak in de parametrische U- of V-richting te overlopen.

X, Y, Z / X’, Y’, Z’

Afhankelijk van je keuze in de keuzelijst Verplaats, worden de coördinaten van het huidige oppervlak of controlepunt weergegeven. Bewerk deze waarden om de positie van het oppervlak/controlepunt te wijzigen.

U-graad/V-graad

Een NURBS-oppervlak wordt gedefinieerd op basis van twee parameters, U en V, die toe- of afnemen in bepaalde richtingen (de zogenaamde U- en V-richtingen). Deze twee richtingen staan loodrecht op elkaar.

Door de U- of V-graad te verhogen, worden extra controlepunten in die parametrische richting toegevoegd. Daarna is het mogelijk om deze controlepunten verder te bewerken.

Gewicht

NURBS-curven en -oppervlakken worden mathematisch voorgesteld door controlepunten met een gewicht. De waarde voor het gewicht kan variëren tussen ,01 en 100. Bij een gewicht hoger dan 1 wordt de curve of het oppervlak naar het controlepunt toe getrokken. Een gewicht lager dan 1 heeft het tegenovergestelde effect.

Keer normaal om

Klik op deze knop om de richting van de normaal om te keren.

Verwijder gaten

Klik op deze knop om een NURBS-oppervlak te creëren als het oppervlak werd bijgesneden.

Parameters voor NURBS-oppervlakken

(niet bewerkbaar)

Hier worden de eigenschappen van het NURBS-oppervlak weergegeven.

Toon controlepunten

Vink deze optie aan om de controlepunten van het oppervlak te tonen.

Toon normaal

Vink deze optie aan om de normaal van het geselecteerde NURBS-oppervlak aan te geven door middel van een rode pijl.

Samenvoegen met structurele objecten in sneden

(Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist)

Vink deze optie aan om het geselecteerde object aan te duiden als structureel element. Hierdoor zal het object in het snijvlak van snedevensters wordt samengevoegd met andere structurele elementen die een identieke vulling hebben. Samengevoegde objecten worden weergegeven als één geheel. Zie Geavanceerde instellingen - snedevenster voor meer informatie.

Concept: NURBS-curven en -oppervlakken

Omspannen

Oppervlakken creëren vanuit curven

Een gedrapeerd oppervlak creëren

Afrondingen creëren tussen oppervlakken

Sluitvlakken creëren

Wenteling d.m.v. railcurve