Omspannen

Gereedschappenset

Omspannen

3D Modelleren

Met dit gereedschap creëer je een generiek volume door middel van railcurven en/of dwarsdoorsneden (NURBS-curven). Je kan hiervoor twee of meer dwarsdoorsneden, een railcurve en een of meer dwarsdoorsneden of twee railcurven en één dwarsdoorsnede gebruiken. Een railcurve is een geleider die de vorm van het volume bepaalt bij de methode D.m.v. een railcurve. In de methode D.m.v. twee railcurven hoeven de railcurven de dwarsdoorsneden niet te snijden.

Methode

Omschrijving

Vinkje

Klik op het vinkje om de operatie uit te voeren.

Zonder railcurve

Selecteer deze methode om de omspanning te creëren zonder railcurve en met twee of meer dwarsdoorsneden.

D.m.v. één railcurve

Selecteer deze methode om de omspanning te creëren door middel van één railcurve en een of meer dwarsdoorsneden.

D.m.v. twee railcurven

Selecteer deze methode om de omspanning te creëren door middel van twee railcurven en één dwarsdoorsnede.

Zoals het commando Meervoudige extrusie, creëert het gereedschap Omspannen een 3D-object vanuit een aantal basisobjecten (in dit geval NURBS-curven). In tegenstelling tot het commando Meervoudige extrusie kan de onderlinge afstand tussen de basisobjecten variëren en kan het volume gemanipuleerd worden zodat het zichzelf niet snijdt en een gecontroleerde verdraaiing vertoont.

Mogelijk bekom je met dit gereedschap een oppervlak dat niet verder bewerkt kan worden.

Omspannen zonder railcurve

D.m.v. één railcurve

D.m.v. twee railcurven

Eigenschappen van NURBS-oppervlakken

Wenteling d.m.v. railcurve

Concept: NURBS-curven en -oppervlakken