De randen en vlakken van een volume selecteren

Verschillende 3D-bewerkingen kunnen pas worden uitgevoerd wanneer een of meer randen of vlakken van een volume geselecteerd zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de methode Oppervlak afleiden van het gereedschap Afleiden en voor de gereedschappen Extrudeer en Wand. Hierbij moet de selectie een of meer vlakken moet bevatten. Voor de gereedschappen Afschuinen en Afronden kan het nodig zijn om zowel een vlak als rand te selecteren.

De kleur en dekking die gebruikt wordt om objecten die in aanmerking komen voor een bepaald gereedschap, te laten oplichten, kan je instellen via het tabblad Selectie van de Vectorworksvoorkeuren. Zie Selectie- en voorselectie-indicatoren en Instellingen grafische onderdelen.

Randen selecteren

Wanneer je met de cursor op of in de buurt van een rand komt, zal de cursor in een pijl veranderen; de rand van het object zal oplichten om aan te geven dat selectie mogelijk is. Als er meerdere randen rondom de cursor liggen, zal enkel de dichtstbijzijnde rand oplichten. Klik op de rand om deze te selecteren.

De cursor verandert eveneens in een pijl wanneer het gereedschap Afleiden geactiveerd is en de cursor op of dicht bij een iso-parametrische curve komt.

Handeling

Omschrijving

Meerdere randen selecteren

Houd de shift-toets ingedrukt terwijl je de randen selecteert.

Een geselecteerde rand deselecteren

Klik met de shift-toets indrukt opnieuw op de geselecteerde rand.

Alle geselecteerde randen deselecteren

Klik in een leeg gedeelte van de tekening.

De laatste geselecteerde rand deselecteren

Druk op de backspace-toets of dubbelklik op de rand

Vlakken selecteren

Wanneer je met de cursor over een vlak beweegt, licht het vlak in kwestie op zodat je duidelijk kunt zien welk vlak je op het punt staat te selecteren. Klik op een vlak om het te selecteren.

Houd je de shift-toets ingedrukt om meerdere vlakken te selecteren, net zoals je doet met randen. Ook het deselecteren van vlakken en randen gebeurt op identieke wijze.

Je kan ook vlakken selecteren aan de hand van begrenzende randen. Wanneer je met de cursor op of in de buurt van een rand of iso-parametrische curve komt, kan je het vlak aan weerszijden van de rand selecteren, afhankelijk van de positie van de cursor. De voorselectie laat je duidelijk zien welk vlak je op het punt staat te selecteren.

Normaal gezien is het enkel mogelijk om de voorste vlakken van een volume rechtstreeks te selecteren. Om vlakken aan de achterkant van een volume te selecteren, druk je tijdens het selecteren op de option-toets (Mac) of alt-toets (Windows).

Als er zich meerdere vlakken op de plaats van de cursor bevinden en het moeilijk is om uit te maken welk vlak het juiste is, wordt het dialoogvenster ‘Selecteer oppervlak’ geopend. Dit venster helpt je om het gewenste vlak te selecteren: De pijlen naar links (<<) laten het vorige object oplichten, de pijlen naar rechts (>>) het volgende object.

Concept: NURBS-curven en -oppervlakken

De richting van objecten tonen en omkeren

De bewerkgeschiedenis van volumes bewerken

Een afronding, afschuining of wand bewerken

Voorkeuren Vectorworks: Categorie Selectie

Omzetten naar NURBS