Volumes bewerken

De commando’s voor het bewerken van volumes zijn: Volumes samenvoegen, Volumes uitsnijden, Intersectie volumesen Volumes doorsnijden Je kan een reeks equivalente commando’s gebruiken voor het bewerken van de vlakken van 2D-objecten (zie Vlakken van 2D-objecten bewerken).

Met het commando Volumes samenvoegen kan je twee of meer volumes samenvoegen tot één 3D-object. Gebruik het commando Volumes uitsnijden om een of meer 3D-objecten uit een ander 3D-object te snijden en zo een nieuw volume te vormen. Intersectie volumes dient om een nieuw volume te creëren van het gemeenschappelijk (overlappend) gedeelte van twee of meer 3D-objecten. Met het commando Volume doorsnijden kan je een volume of NURBS-oppervlak doorsnijden met een bewerkingsobject (NURBS-oppervlak).

Deze commando’s kunnen worden toegepast op de volgende 3D-objecten: extrusies, meervoudige extrusies, rechte muren, wentelingen, draadwerk, subdivision-objecten, primitieve volumes (cilinders, bollen, halve bollen en kegels) en objecten gecreëerd met het gereedschappen 3D-polygoon, op voorwaarde dat ze aan de volgende criteria voldoen:

Object

Criterium

Wentelingen

Mogen geen lijnen bevatten en geen locus als wentelpunt hebben wanneer deze locus zich tussen de linker en rechtergrenzen van het gewentelde 2D-object bevindt; moeten bestaan uit een verticaal segment aan de linkerkant indien de wenteling niet rond een locus gebeurt.

Spiraalvormige wenteling

Moet rond een locus gewenteld zijn die buiten de omtrek van het object ligt.

Meervoudige extrusie

Moet ruimtelijke polygonen bevatten.

Draadwerkobjecten

Mogen niet bestaan uit verstrengelde polygonen; elke rand moet worden gedeeld door twee polygonen.

Muren

Mogen geen symbolen bevatten die boven of onder de muur uit komen.

Om beschouwd te worden als volumes, moeten 2D-objecten een vulling krijgen voordat ze naar 3D-objecten worden omgezet (geëxtrudeerd). Dit is na de extrusie ook nog mogelijk via het commando Bewerk groep, waarmee je terugkeert naar het oorspronkelijke 2D-object.

Wanneer het volume dat je creëert, bestaat uit verschillende andere volumes zoals sneden, wentelingen enz. is het mogelijk om elk van de samenstellende volumes afzonderlijk te bewerken. Om de “geneste” volumes binnen een samengesteld volume te bewerken, selecteer je het commando Bewerk > Bewerk volume of dubbelklik je om De objectbewerkmodus in te schakelen.

Volumes samenvoegen

Intersectie volumes

Volumes uitsnijden

Volumes doorsnijden

De bewerkgeschiedenis van volumes bewerken

Vlakken van 2D-objecten bewerken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.