Een oppervlak verplaatsen

Sneltoets

Oppervlak verplaatsen

Extrudeer

3D Modelleren

Shift+R

Gebruik de methode Oppervlak verplaatsen om een van de vlakken van een volume te verplaatsen. Bijgevolg wordt de omliggende of aangrenzende geometrie van het volume geëxtrudeerd.

Om het vlak van een volume te verplaatsen met de methode Oppervlak verplaatsen:

Activeer het gereedschap en de methode.

Selecteer het ruimtelijke vlak dat je wilt verplaatsen.

Indien nodig wordt het dialoogvenster ‘Selecteer oppervlak’ geopend. Dit venster helpt je om het gewenste vlak te selecteren (zie Vlakken selecteren). Om vlakken aan de achterkant van een volume te selecteren, druk je tijdens het selecteren op de option-toets (Mac) of alt-toets (Windows).

De cursor verandert in een dubbele pijl. Verplaats deze pijl om het volume naar wens uit te rekken of uit te hollen. De afstand kan ook worden opgegeven door een waarde in te voeren in het veld Afstand op de zwevende gegevensbalk. In de tekening wordt getoond hoe het nieuwe volume eruit zal zien.

Klik op de gewenste plaats in de tekening om de bewerking toe te passen.

Modelleren met Extrudeer

Een vlak extruderen

Een NURBS-curve extruderen