Een NURBS-curve extruderen

Sneltoets

Oppervlak gesplitst extruderen

Extrudeer

3D Modelleren

Shift+R

Om een volume uit te rekken of uit te hollen met de methode Oppervlak gesplitst extruderen:

Activeer het gereedschap en de methode.

Selecteer de NURBS-curve of groep van NURBS-curven waarmee je de extrusie of uitsnijding wilt maken. Selecteer daarna het volume.

De cursor verandert in een dubbele pijl. Wanneer je een oppervlak splitst met een open NURBS-curve die op hetzelfde vlak ligt, kan je elk gesplitst deel afzonderlijk verplaatsen. Verplaats de pijl om het volume naar wens uit te rekken of uit te hollen. De richting waarin je de cursor beweegt, bepaalt of er massa wordt toegevoegd of verwijderd. De afstand van het uitsteeksel of de uitsparing kan ook worden opgegeven door een waarde in te voeren in het veld Afstand op de zwevende gegevensbalk. In de tekening wordt getoond hoe het nieuwe volume eruit zal zien.

Wanneer je een volume uitsnijdt, is het mogelijk om de uitsnijding dieper te maken dan het volume zelf; dit heeft echter geen invloed op andere objecten, de uitsnijding wordt enkel op het geselecteerde volume toegepast.

Je kan ook het gereedschap Rand op afstand gebruiken om een NURBS-curve te creëren en onmiddellijk een aangrenzend vlak te extruderen; zie Modelleren met het Rand op afstand gereedschap

Klik op de gewenste plaats in de tekening om de bewerking toe te passen.

Modelleren met Extrudeer

Een vlak extruderen

Een oppervlak verplaatsen