Modelleren met het Rand op afstand gereedschap

Gereedschap

Gereedschappenset

Rand op afstand

3D Modelleren

Met het gereedschap Rand op afstand kan je van een volume de geselecteerde randen of volledige randlussen op evenwijdige afstand plaatsen. De bewerking creëert een NURBS-curve op een aangrenzend vlak van het object. Een plaatsing op afstand buiten het vlak kan een NURBS-curve creëren die de vorm van de rand nabootst maar op evenwijdige afstand geplaatst wordt van het object (als de geometrie van het object dit toelaat).

Afhankelijk van de methode, kunnen geselecteerde randen (links) of alle randen in een randlus (rechts) op evenwijdige afstand geplaatst worden op een aangrenzend vlak.

Eens de plaatsing op afstand voltooid is, wordt het originele vlak gesplitst door de NURBS-curve. Elk van de resulterende vlakken kan onmiddellijk verplaatst worden met de Extrudeer methodes van het gereedschap. De Extrudeer methode voert een extrusie uit op vlakke oppervlakken, of een wand bewerking op niet-vlakke oppervlakken. Dit creëert een samenvoeging van volumes of een uitsnijding van volumes. De extrudeer bewerking wordt opgenomen in de object geschiedenis en kan bewerkt worden; zie De bewerkgeschiedenis van volumes bewerken

Als de NURBS-curve vlak is, kan het ook onmiddellijk geëxtrudeerd worden met de Extrudeer methode, of het kan bewerkt worden met andere 3D-modelleer technieken. 

Methode

Omschrijving

Rand

Plaatst de geselecteerde randen van een volume op afstand

Lus

Plaatst alle randen in een lus van een volume op afstand

Extrudeer

(alleen voor 3D-aanzichten)

Hiermee extrudeer je onmiddellijk het geselecteerde vlak of de NURBS-curve; zie 2D-objecten extruderen tijdens de aanmaak.

De Extrudeer methode van dit gereedschap werkt zowel op vlakke als niet-vlakke oppervlakken, maar enkel op vlakke NURBS-curven.

Extrudeer/Combineer

(submethode van Extrudeer)

Wanneer de vorm op het oppervlak van een volume ligt, worden de twee objecten tot één enkele “Samenvoeging volumes” of “Uitsnijding volumes” gecombineerd. Indien deze methode uitgeschakeld is, wordt de nieuwe extrusie als een apart object gecreëerd en blijft het bestaande volume onveranderd.

Om de randen of een lus van een volume op afstand te plaatsen:

Klik op het gereedschap en kies de Rand methode of de Randlus methode.

Om de NURBS-curve onmiddellijk na het verschuiven te extruderen, activeer de Extrudeer methode, en eventueel de Extrudeer/Combineer methode om de twee objecten in een enkele samenvoeging van volumes of uitsnijding van volumes te combineren. Zie 2D-objecten op het vlak van een volume extruderen.

De status van de methodes Extrudeer en Extrudeer/Combineer wordt toegepast op de gereedschappen voor vlakke objecten. Als de methode voor één van de gereedschappen is geactiveerd, zal ze ook actief zijn voor alle andere; zie 2D-objecten extruderen tijdens de aanmaak.

Beweeg de muis over het object; randen die je kan plaatsen op afstand zullen oplichten.

Selecteer de rand die je wilt plaatsen op afstand; een 3D sleper met een dubbele pijl wordt op de geselecteerde rand geplaatst. Voor de Randlus methode licht de volledige lus op als je de cursor in de richting van een pijl beweegt.

Voor de Rand methode, houd de shift-toets ingedrukt terwijl je klikt om meerdere randen te selecteren. Enkel randen die met elkaar verbonden zijn, kunnen tegelijkertijd geselecteerd worden.

Klik op de pijl in de richting van de plaatsing op afstand.

De op afstand geplaatste NURBS-curve wordt voorvertoond als je de cursor verplaatst; de NURBS-curve kan op het vlak van het object geplaatst worden of, als de geometrie dit toelaat, buiten het object.

Klik om de NURBS-curve op afstand te plaatsen. Als de selectie meerdere randen of een een lus omvat, zullen deze over dezelfde afstand verplaatst worden.

Als de plaatsing op afstand op het object gebeurt, wordt het vlak gesplitst. De gesplitste vlakken die geëxtrudeerd kunnen worden lichten op als de cursor er over beweegt. Selecteer het vlak om het te bewerken.

Voor complexe objecten met uitsteeksels of uitsnijdingen op het objectvlak wordt enkel het primaire vlak gesplitst; de uitsteeksels en uitsnijdingen worden niet beïnvloed door deze plaatsing op afstand.

Beweeg de cursor om de voorvertoning van de extrusie te zien, en klik om de verandering vast te leggen.

In dit voorbeeld van de Rand methode wordt de rand op afstand geplaatst op een aangrenzend vlak en het gesplitste vlak wordt geëxtrudeerd.

In de Randlus methode, licht de volledige randlus op; in dit voorbeeld (dat niet alle handelingen weergeeft), wordt de NURBS-curve buiten het object geplaatst als een plaatsing op afstand buiten het vlak die gebruikt kan worden voor 3D-modelleren.

3D-modelleren

Modelleren met Extrudeer

Objecten extruderen

Holle objecten creëren op basis van volumes, NURBS-oppervlakken en ruimtelijke 2D-objecten

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.