Objecten extruderen

Single extrude

Sneltoets

Extrusie

Model

Ctrl + E (Windows)

Cmd + E (Mac)

Met het commando Extrusie kan je aan 2D-object een z-dimensie toevoegen, zodat het 3D-objecten worden. Het type en de kenmerken van het object bepalen welk type extrusie gecreëerd wordt. Een lijn wordt geëxtrudeerd als een plat vlak; alle andere objecten worden als massieve draadstructuren geëxtrudeerd. Het is perfect mogelijk om een selectie van meerdere objecten te extruderen; groepen moet je daarentegen eerst degroeperen. Ook vergrendelde objecten kunnen niet onmiddellijk geëxtrudeerd worden; je moet ze ontgrendelen om een extrusie mogelijk te maken.

Als je een object extrudeert, wordt de Z-as de extrusie-as. Deze as, en dus ook de richting van de extrusie, wordt bepaald door het aanzicht waarin je zich bevindt. Als je wilt, kan je de geëxtrudeerde objecten nadien roteren. Zie Roteer (gereedschap) of Voorgedefinieerde rotatiehoeken. De hoogte van een extrusie kan je rechtstreeks in de tekening aanpassen d.m.v. het gereedschap Vervorm (zie Geëxtrudeerde objecten en primitieve volumes vervormen voor meer informatie).

Als je meerdere objecten tegelijkertijd extrudeert, worden ze in één enkele 3D-groep (van het type Extrusie) samengebracht. Om de objecten afzonderlijk te bewerken, kan je de extrusie degroeperen of het commando Bewerk extrusie uitvoeren, waarmee je de bewerkmodus van de groep activeert.

2D-objecten kunnen ook met het gereedschap Extrudeer en de methode Extrudeer/Combineer omgevormd worden tot een extrusie (zie Modelleren met Extrudeer en 2D-objecten extruderen tijdens de aanmaak).

Om een object te extruderen:

Selecteer het 2D-object dat je wilt extruderen.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Creëer extrusie’ wordt geopend.

Bepaal de Hoogte van de extrusie en wijzig eventueel de afmetingen langs de X- of Y-as.

Meervoudige extrusie

Extrusie langs pad

Conische extrusie

Kettingextrusie

Een vlak extruderen

Modelleren met het Rand op afstand gereedschap