Extrusie langs pad

Sneltoets

Extrusie langs pad

Model

Ctrl + Alt + X (Windows)

Cmd + Option + X (Mac)

Met het commando Extrusie langs pad kan je een profiel extruderen langs een gegeven NURBS-curve. Profielen mogen 2D-objecten, 3D-polygonen en NURBS-curven zijn, maar ze moeten planair zijn, ze mogen zichzelf niet snijden en mogen niet hybride (2D/3D) zijn. Als het pad geen NURBS-curve is, zal het tijdens de bewerking worden omgezet naar een NURBS-curve.

Wanneer je het commando Bewerk extrusie langs pad gebruikt voor een 3D-object dat met het commando Extrusie langs pad gecreëerd werd, verschijnt er een dialoogvenster waarin je kan kiezen om ofwel het oorspronkelijk pad ofwel het profiel te bewerken.

Extrusie langs pad objecten kunnen op het oppervlak van een terreinmodel, verharding, of landschapszone geplaatst worden (Architectuur of Landschap vereist).

Om een extrusie langs een pad te creëren:

Selecteer het object dat je wilt extruderen en het object dat als pad moet dienen.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Extrusie langs pad’ wordt geopend. Stel de parameters voor de extrusie in.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Selecteer pad

Selecteer het object dat als pad moet worden gebruikt. De pijlen naar links (<<) laten het vorige object oplichten. De pijlen naar rechts (>>) het volgende object.

Onveranderlijk

Selecteer deze optie om het object onveranderlijk met de opgegeven Schaal langs het pad te extruderen. Kies je factor ‘1’ (basisinstelling), dan wordt er niet verschaald, dat wil zeggen dat het profiel zijn oorspronkelijke grootte behoudt.

Exponentieel

Selecteer deze optie om het object exponentieel met de opgegeven Factor langs het pad te extruderen. Kies je factor ‘0’ (basisinstelling), dan wordt er niet verschaald, dat wil zeggen dat het profiel zijn oorspronkelijke grootte behoudt.

Vergrendel profielvlak

Vink deze optie aan om de oriëntatie van het profielaanzicht vast te koppelen aan de Z-as. De oriëntatie staat dan altijd loodrecht op het XY-vlak.

Vergrendel profiel

Als je deze optie aanvinkt, blijft de oorspronkelijke positie en oriëntatie van het profiel ten opzichte van het pad behouden. In de meeste gevallen laat je de optie beter uitgevinkt, zodat het profiel wordt bewogen en geroteerd ten opzichte van het pad.

De parameters voor de verschaling zijn enkel beschikbaar op voorwaarde dat het pad een enkele vloeiende curve is zonder scherpe hoeken of onregelmatigheden.

Na het creëren van de extrusie kan je via het Infopalet de parameters Type, Factor en Vergrendel profielvlak bewerken en de status Profiel vergrendeld aflezen. Je kan het object manueel vervormen het gereedschap Vervorm object; zie NURBS-curven vervormen.

Single extrude

Meervoudige extrusie

Conische extrusie

Objecten op het terreinoppervlak plaatsen

Kettingextrusie