NURBS-curven vervormen

Sneltoets

Vervorm object

Basisgereedschappen

- (koppelteken)

Het gereedschap Vervorm object stelt je in staat controlepunten te verplaatsen, toe te voegen en te verwijderen om NURBS-curven te vervormen. De Transformeer methode staat een vrije beweging toe om vloeiender te vervormen.

De methode Transformeer is ook beschikbaar met het Selectiegereedschap, maar het verplaatst het hele object in plaats van het een nieuwe vorm te geven.

Methode

Omschrijving

Verplaats controlepunt

Verandert de locatie van een of meer geselecteerde controlepunten

Transformeren

Gebruikt een handvat om controlepunten op verschillende manieren te transformeren afhankelijk van de bijkomende geselecteerde methodes; zie Objecten transformeren met het 3D handvat

Voeg controlepunt toe

Als deze methode is geselecteerd, kan je controlepunten toevoegen aan een NURBS-curve.

Verwijder controlepunt

Als deze methode is geselecteerd, kan je controlepunten verwijderen van een NURBS-curve.

Type controlepunt

Met deze methode kan je een NURBS-controlepunt dat een scherpe hoek vormt, omwisselen met een NURBS-controlepunt dat een vloeiende lijn vormt ten opzichte van de vorige en volgende controlepunten.

Volgens het werkvlak

(enkel de methodes Verplaats controlepunt en Voeg controlepunt toe)

Verplaatst de geselecteerde controlepunten evenwijdig aan het werkvlak.

Volgens de X-as

(enkel de methodes Verplaats controlepunt en Voeg controlepunt toe)

Verplaatst de geselecteerde controlepunten volgens de X-as.

Volgens de Y-as

(enkel de methodes Verplaats controlepunt en Voeg controlepunt toe)

Verplaatst de geselecteerde controlepunten volgens de Y-as.

Volgens de Z-as

(enkel de methodes Verplaats controlepunt en Voeg controlepunt toe)

Verplaatst de geselecteerde controlepunten volgens de Z-as.

Verschuiven en roteren

(alleen voor Transformeren)

Gebruikt het Verschuiven en roteren handvat om controlepunten te manipuleren en zo het geselecteerde object te vervormen en roteren. (zie Objecten verschuiven en roteren met het 3D handvat

Verschaal

(alleen voor Transformeren)

Gebruikt het Verschaal handvat om de schaal van een deel van het geselecteerde object te wijzigen (zie Objecten verschalen met het 3D handvat

Herpositioneren

(alleen voor Transformeren)

Gebruik deze methode om het handvat te verplaatsen zonder hiermee het object te beïnvloeden; zie Herpositioneer het handvat.

Omdat vrije bewegingen relatief aan het midden van het handvat uitgevoerd worden, kunnen sommige handelingen enkel voltooid worden als het handvat weg van een geselecteerd controlepunt geherpositioneerd wordt

Lijn uit op Object

(alleen voor Transformeer methode)

Zorgt ervoor dat de Z-as van het handvat uitgelijnd blijft met het normaal van de NURBS-curve bij het geselecteerde controlepunt

Uitlijnen op werkvlak

(alleen voor Transformeren)

Hiermee blijft het handvat uitgelijnd met het werkvlak; zie Concept: Werkvlakken

NURBS-curven vervormen met de methode Verplaats controlepunt

Om een controlepunt te verplaatsen:

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Verplaats controlepunt

Vervorm object

Basisgereedschappen

- (koppelteken)

Selecteer de NURBS-curve die je wilt vervormen.

Activeer het gereedschap en de methode. Klik dan op een beperking methode.

Beweeg de muis over de NURBS-curve; de cursor verandert in een selecteeraanwijzer zodra je op een van de controlepunten staat.

Klik op een controlepunt om dit te selecteren. Als je meerdere controlepunten tegelijkertijd wilt selecteren, houd je de shift-toets ingedrukt terwijl je de controlepunten selecteert of teken je een selectiekader rond de gewenste controlepunten.

Om meerdere controlepunten te verplaatsen, moet de curve een enkele vloeiende NURBS-curve zijn; samengestelde NURBS-curven staan geen meervoudige selectie toe.

Een voorvertoning wordt weergegeven in het object en toont de bewerkingen.

Klik om het controlepunt te plaatsen en de NURBS-curve te vervormen.

NURBS-curven vervormen met de methode Voeg controlepunt toe

Om een controlepunt toe te voegen:

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Voeg controlepunt toe

Vervorm object

Basisgereedschappen

- (koppelteken)

Selecteer de NURBS-curve die je wilt vervormen.

Activeer het gereedschap en de methode. Klik dan op een beperking methode.

Plaats de cursor op een bestaand controlepunt in de buurt waarvan je een nieuw controlepunt wilt toevoegen. De cursor verandert in een pijl met twee blokjes wanneer een controlepunt toegevoegd kan worden, en het aangrenzende segment van de curve licht op.

Klik op een bestaand controlepunt en sleep de cursor naar de gewenste locatie voor het nieuwe controlepunt.

Klik om het controlepunt toe te voegen.

NURBS-curven vervormen met de methode Verwijder controlepunt

Om een controlepunt te verwijderen:

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Verwijder controlepunt

Vervorm object

Basisgereedschappen

- (koppelteken)

Selecteer de NURBS-curve die je wilt vervormen.

Activeer het gereedschap en de gewenste methode.

Klik op het controlepunt dat je wilt verwijderen.

NURBS-curven vervormen met de methode Verander controlepunt

Met deze methode kan je een NURBS-controlepunt dat een scherpe hoek vormt, omwisselen met een NURBS-controlepunt dat een vloeiende lijn vormt ten opzichte van de vorige en volgende controlepunten.:

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

Type controlepunt

Vervorm object

Basisgereedschappen

- (koppelteken)

Selecteer de NURBS-curve die je wilt vervormen.

Activeer het gereedschap en de gewenste methode.

Klik op het controlepunt dat je wilt omwisselen

Via het Infopalet kan je functies aanwenden die vergelijkbaar zijn met het gereedschap Vervorm object; zie Controlepunten van objecten aanpassen.

NURBS-curven creëren

Objecten vervormen