Concept: Werkvlakken

Elke laag in Vectorworks hangt samen met een 3D-vlak. Het ontwerplaagvlak vormt een visueel en logisch referentiekader en ligt vast ten opzichte van de objecten in de laag. Je kan het vergelijken met de vloer van een gebouw. In deze handleiding wordt ook wel de term “grondvlak” gehanteerd.

Wanneer je in 3D tekent, is het “werkvlak” het 3D-vlak waar de geometrie wordt geplaatst en waarnaar de cursor grijpt als je niet naar een 3D-geometrie grijpt. Het werkvlak kan samenvallen met het ontwerplaagvlak of in een andere positie liggen. Het werkvlak wordt pas zichtbaar wanneer het niet samenvalt met het ontwerplaagvlak.

 

Elk object in de tekening wordt geplaatst ten opzichte van het ontwerplaagvlak voor de actieve laag in kwestie, het kan precies op het vlak zijn, maar ook erboven of eronder. Wanneer je de locatie van het werkvlak wijzigt, blijft het ontwerplaagvlak zichtbaar bij wijze van referentiekader terwijl u het werkvlak heroriënteert.

 

Wil je bijvoorbeeld een ingewikkelde machine tekenen waarvan de technische onderdelen elkaar op verschillende vlakken snijden, dan kan je het werkvlak tijdens het tekenproces zo vaak als nodig verplaatsen en in de gewenste hoek zetten ten opzichte van het ontwerplaagvlak. Je kan het werkvlak verplaatsen, uitlijnen op andere objecten of oppervlakken, roteren en bewaren om later opnieuw op te roepen.

 

Sommige gereedschappen hebben bovendien een vector of vlak nodig als referentie. De navigatiegereedschappen Vlieg over en Wandel door kunnen aan de hand van het werkvlak hun middelpunt en/of rotatieas bepalen, terwijl het Spiegel-gereedschap de geselecteerde 3D-objecten ten opzichte van het werkvlak kan spiegelen. De locatie van 3D-gereedschappen in de 3D-ruimte wordt bepaald door het punt vlak achter de cursor, of door een grijppunt indien je met de cursor naar een object grijpt.

Om objecten snel te plaatsen op bestaande vlakken zonder een werkvlak te creëren, activeer de methode Automatisch vlak van de methodebalk; zie Werkvlak methodes.

Weergave van de vlakken

Controlepunten van het werkvlak

De positie van het werkvlak bepalen

Werkvlakcommando’s

Het Werkvlakpalet

Werkvlak methodes

Oppervlakken uitlijnen op het werkvlak

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.