Weergave van de vlakken

In andere weergaven dan 2D/Plan, wordt het ontwerplaagvlak voorgesteld met blauwe rechthoeken. Wanneer het ontwerplaagvlak het werkvlak is, wordt een rode X-, een groene Y-, en een blauwe Z-as getoond, enkel het ontwerplaagvlak wordt getoond.

Eens de positie van het werkvlak gewijzigd is of rechtstreeks wordt ingesteld, wordt het op het scherm getoond als een roos kader, en worden de X-, Y- en Z-as gepast geroteerd; het ontwerplaagvlak s nog steeds zichtbaar, tenzij je wilt overgaan naar een gerenderde weergave.

In 3D-aanzicht zijn deze assen altijd zichtbaar, maar wanneer ze zich achter gerenderde volumes bevinden, zijn ze transparanter.

Ontwerplaagvlak als het werkvlak (links), en een werkvlak ingesteld als verticaal t.o.v. het ontwerplaagvlak (rechts)

Je kan de kleur van het ontwerplaagvlak en de weergave van het werkvlak aanpassen via de Vectorworksvoorkeuren (zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Selectie voor meer informatie). Gebruik instellingen in het Instellingen grid menu of dialoogvenster om de Z-as en alle assen labels te tonen of te verbergen; zie Grijpen naar grid.

Het automatische werkvlak wordt gemarkeerd in paars wanneer de cursor op een gepast object staat. De aslijnen van het werkvlak zijn rood voor de X-as en groen voor de Y-as; de negatieve aslijnen worden voorgesteld in stippellijn.

wp_auto_axes.png

Klik op de grens of een as van een werkvlak met het Selectie gereedschap op het werkvlak te selecteren en de controlepunten weer te geven. Met de gekleurde controlepunten, die rond elke as verschijnen, kan je het werkvlak roteren. Met het middelste controlepunt kunt u het werkvlak verplaatsen.

Wplane_ex.png

Als je in een achteraanzicht werkt, heeft het werkvlak een dubbele rand. Als het werkvlak parallel is met het aanzicht zodat je het niet kan zien om op te tekenen, heeft het werkvlak een rand met stippellijn.

Concept: Werkvlakken

Werkvlak methodes

Controlepunten van het werkvlak

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.