Werkvlak methodes

De linkerzijde van de methodebalk heeft bedieningen om het werkvlak te bepalen dat gebruikt wordt bij het tekenen van ruimtelijke objecten. Om de werkvlak methodes te gebruiken, moet de tekening in een 3D-aanzicht staan en er moet een ruimtelijk tekengereedschap geselecteerd zijn.

De actieve methode wordt gemarkeerd en geeft de methodenaam weer naast het icoon.

Methode

Omschrijving

Sneltoets

Automatisch vlak

Activeert de automatisch werkvlak methode, om objecten ruimtelijk te tekenen op bestaande vlakken in de tekening

 De sneltoets µ (AZERTY) of \ (QWERTY) schakelt tussen de Automatisch vlak en Ontwerplaagvlak methodes.

Ontwerplaagvlak

Schakelt het werkvlak naar het ontwerplaagvlak

 De sneltoets µ (AZERTY) of \ (QWERTY) schakelt tussen de Automatisch vlak en Ontwerplaagvlak methodes.

Automatisch uitlijnen op oppervlakken

Als de huidige weergave parallel ligt met het ontwerplaagvlak (zodat u het niet kunt zien om er op te tekenen), vervangt deze methode de ontwerplaagvlak methode. Wanneer geselecteerd wordt het werkvlak automatisch uitgelijnd met de X-as (voor-/achteraanzicht) of de Y-as (linker-/rechteraanzicht) van het ontwerplaagvlak.

 

Werkvlak

Wordt weergegeven wanneer een werkvlak actief is

 

 

Automatisch vlak methode

Wanneer ingeschakeld, toont deze methode de gepaste vlakken om objecten te creëren. Wanneer de cursor zich boven een geschikt oppervlak bevindt, licht dit oppervlak op om aan te geven dat er op die plaats een object kan worden ingevoegd, evenwijdig met het geselecteerde oppervlak. Hierdoor kan je ruimtelijke objecten tekenen zonder dat je een werkvlak moet creëren of bewaren. Als de cursor geen bruikbaar oppervlak vindt, terwijl je in een 3D-zicht actief bent, wordt het ontwerplaagvlak als werkvlak gebruikt.

Basic200496.png 

Deze sneltoets kan je aanpassen via het tabblad ‘Sneltoetsen’ in het dialoogvenster ‘Bewerk werkomgeving’; zie Speciale sneltoetsen bewerken. De weergavekleur en -dekkingsgraad van het automatische werkvlak kan je aanpassen via Voorkeuren Vectorworks: Categorie Selectie bij de Vectorworksvoorkeuren.

Het Werkvlakpalet

Concept: Werkvlakken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.