De positie van het werkvlak bepalen

Met dit gereedschap bepaal je de positie en de rotatiehoek van het werkvlak op elke plaats in de 3D-ruimte.

Merk op: de gereedschappen Bepaal werkvlak en Oppervlak uitlijnen op werkvlak bevinden zich op dezelfde locatie in de set 3D Modelleren. Klik en houd de muis op het zichtbare gereedschap om de Subsetslijst te openen en selecteer het gewenste gereedschap.

Dubbelklik op het gereedschap Bepaal werkvlak om het werkvlak met het ontwerplaagvlak te laten samenvallen. Dubbelklik op een ruimtelijk object om het werkvlak te activeren waarop het object werd gecreëerd.

Methode

Omschrijving

D.m.v. drie punten

Kies deze methode om de positie van het werkvlak te bepalen door middel van drie punten in het XYZ-vlak of drie punten van een bestaand gerenderd vlak.

D.m.v. vlak oppervlak

Selecteer deze methode om het werkvlak uit te lijnen op een objectoppervlak (evenwijdig) of een punt op een NURBS-curve (het werkvlak wordt loodrecht op de raaklijn van het aangeklikte punt geplaatst).

Eens het werkvlak is ingesteld, als u een ruimtelijk tekengereedschap activeert, wordt “Werkvlak” weergegeven op de methodebalk om aan te geven dat een werkvlak actief is. Je kan de locatie van het werkvlak bewaren voor toekomstig gebruik; zie Werkvlakcommando’s.

Het werkvlak bepalen d.m.v. drie punten

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

D.m.v. drie punten

Bepaal werkvlak

3D Modelleren

Shift+1

Om het werkvlak te bepalen d.m.v. drie punten:

In een 3D aanzicht met grijpen naar object ingeschakeld, klik op het gereedschap en de methode.

Klik op een punt om het nulpunt van het werkvlak in te stellen.

Klik op een punt om de X-as van het werkvlak in te stellen.

Klik op een punt om de Y-as van het werkvlak in te stellen.

Het werkvlak bepalen d.m.v. de zijde van een gerenderd object

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

D.m.v. drie punten

Bepaal werkvlak

3D Modelleren

Shift+1

Om het werkvlak uit te lijnen op de zijde van een gerenderd object:

Gebruik een vav de volgende rendermethodes in 3D-aanzicht: Polygoon niet beschaduwd, Polygoon beschaduwd, Polygoon beschaduwd geen lijnen of Polygoon beschaduwd finaal

Activeer het gereedschap en de gewenste methode.

De cursor verandert in een handje wanneer je over de zijde van een gerenderd object beweegt.

Klik op een oppervlak om de locatie van het werkvlak te bepalen.

Om het werkvlak te bepalen d.m.v een vlak oppervlak

Methode

Gereedschap

Gereedschappenset

Sneltoets

D.m.v. vlak oppervlak

Bepaal werkvlak

3D Modelleren

Shift+1

De methode D.m.v. vlak oppervlak is handig wanneer je het werkvlak wilt uitlijnen op de bovenste zijde van een object zonder scherpe hoeken (zoals een cilinder). Je kan het ook gebruiken om een werkvlak op een NURBS-curve te plaatsen, het werkvlak loodrecht op de raaklijn van de Z-as te plaatsen (in dit geval moet grijpen naar object ingeschakeld zijn).

Om het werkvlak te bepalen d.m.v een vlak oppervlak:

Zet de tekening in een 3D-weergave. Activeer vervolgens het gereedschap en de methode.

De aanwijzer verandert in een wijzend handje, waar het werkvlak aan lijkt te “kleven”. Deze voorvertoning laat zien hoe het werkvlak gepositioneerd zal zijn als je het plaatst. Klik om het nulpunt van het werkvlak in te stellen.

Controlepunten van het werkvlak

Het Werkvlakpalet

Oppervlakken uitlijnen op het werkvlak

Grijpen naar een object