Architect or LandmarkObjecten op het terreinoppervlak plaatsen

Commando

Werkomgeving: Pad

Plaats op terreinoppervlak

Architectuur: Architectuur > terrein

Landschap: Landschap

Bomen, parkeerzones, keermuren, nivelleringen met rechte rand, irrigatieobjecten, gebladerte objecten en andere terreinobjecten kunnen geplaatst worden op het oppervlak van het terreinmodel, op landschapszones, of op verhardingen. Gebruik hiervoor het Plaats op terreinoppervlak commando.

Plantobjecten worden automatisch op het oppervlak van het terreinmodel geplaatst, dit commando plaatst ze opnieuw op het oppervlak van het terreinmodel. Planten kunnen niet op het oppervlak van een verharding of landschapszone geplaatst worden.

Landschapszones kunnen dit commando niet gebruiken; selecteer het terreinmodel voor een landschapszone van de Laag terreinmodel parameter of een geselecteerde landschapszone.

Dit commando kan ook gebruikt worden voor bakens, 3D-loci, 3D-polygonen, 3D-primitieven, extrusies, wentelingen, draadwerken, platen, lichtbronnen, muren en symbolen met een 3D-component. Als je een polylijn of 2D-polygoon hebt geselecteerd, zal het eerst worden omgezet naar een 3D-equivalent voor het op het oppervlak wordt geplaatst.

Dit commando werkt ook voor Extrusies langs pad; je kan het 3D deel van het pad object op het terreinoppervlak plaatsen.

Om een object op het terreinoppervlak te plaatsen:

De laag met het object om op het terreinmodel te plaatsen moet de actieve laag zijn.

Verplaats het object naar de gewenste plaats op het oppervlak van het terreinmodel, landschapszone of verharding. Het object moet zich op een zichtbare ontwerplaag bevinden.

Selecteer het commando.

Of: klik met de rechtermuisknop op het object en selecteer het commando in het contextmenu (Landschap vereist).

Als het object een keermuur, een nivellering met rechte rand, of een extrusie langs pad is, doe dan het volgende:

Als het object een nivellering met rechte rand is, dan wordt het dialoogvenster ‘Plaats op terreinoppervlak’ geopend. Selecteer hoe je het object op het oppervlak wilt plaatsen.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Breng de rechte rand omhoog

Selecteer deze optie om de controlepunten van de rechte rand te verhogen tot op het oppervlak van het terreinmodel.

Pas de rechte rand aan

Selecteer deze optie om de rechte rand of keermuur linkse/rechtse rand op het oppervlak te plaatsen en bestaande controlepunten te bewerken en/of nieuwe controlepunten toe te voegen.

Breng de nivellering omhoog

Selecteer deze optie om de nivellering te verheffen tot op het oppervlak van het terreinmodel.

Als het object een Extrusie langs pad is, dan wordt het dialoogvenster ‘Plaats Extrusie langs pad op terreinoppervlak’ geopend. Selecteer hoe je het object op het oppervlak wilt plaatsen.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Omschrijving

Breng het object omhoog

Brengt het object omhoog om op de hoogte van het oppervlak te komen; pad controlepunten blijven onveranderd.

Pas het pad aan

Selecteer deze optie om het pad van het object aan het oppervlak aan te passen. Hierdoor worden bestaande controlepunten bewerkt en/of nieuwe controlepunten toegevoegd.

Het dialoogvenster ‘Selecteer Oppervlak’ wordt geopend. Selecteer het oppervlak om het object op te plaatsen.

De correcte Z-waarde wordt gegeven aan het invoegpunt van het object, het onderste punt of een bepaald gedeelte, waardoor het object op het oppervlak wordt geplaatst.

Een terreinmodel opbouwen op basis van de brongegevens

Eigenschappen van het terreinmodel

Extrusie langs pad

Verhardingsobjecten creëren

Landschapszones creëren