Vlakke nivellering d.m.v. werkgrens

Commando

Werkomgeving: Pad

Creëer vlakke nivellering d.m.v. werkgrens

Architectuur: Architectuur > terrein

Landschap: Landschap

Met Vectorworks Landschap en Architectuur kan je automatisch een vlakke nivellering creëren met bepaalde werkgrenzen. De vlakke nivellering wordt zo geplaatst dat de afgraaf- en aanvulvolumes van het onderliggende toekomstige terreinmodel gelijk zullen zijn. De grootte van de helling kan verschillend zijn aan weerszijden van de nivellering.

Beperkingen:

De polygoon waarmee de werkgrens is gedefinieerd, moet gesloten zijn. Als er meer dan één werkgrens is geselecteerd, moeten alle polygonen van de geselecteerde werkgrenzen gesloten zijn. Om een polygoon te sluiten, selecteer je de werkgrens en selecteer je vervolgens op het Infopalet de optie Gesloten.

Als er meer dan één werkgrens is geselecteerd, moeten de gemaakte nivelleringen een constante helling hebben. Stel de hellingen individueel in door de werkgrenzen één voor één te selecteren.

De werkgrens moet volledig omsloten zijn door een terreinmodel.

De opgegeven helling mag niet te klein zijn. Als de waarde van de helling te laag is, is een evenwichtige balans tussen afgraven en aanvullen niet mogelijk.

Om automatisch een vlakke nivellering d.m.v. een werkgrens te creëren:

Selecteer een of meerdere werkgrenzen.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Vlakke nivellering d.m.v. werkgrens’ wordt geopend. Mogelijk wordt ook de weergave tijdelijk aangepast om het gebied zo goed mogelijk in beeld te brengen. Bepaal de helling van de nivellering. Je kan een helling Gelijkvormig voor de hele nivellering ingeven of een helling Per zijde bepalen door op de knoppen Vorig of Vlgnd te klikken en een waarde in te geven voor elke zijde van de nivellering. De helling moet groter zijn dan 0 en kleiner dan 90 graden.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameters

Omschrijving

Gelijkvormig

Selecteer deze optie om de hellingsgraad gelijkmatig toe te passen op alle zijden van de nivellering.

Per zijde

Selecteer deze optie om een hellingsgraad op te geven voor de geselecteerde zijde van de nivellering.

Selecteer een zijde van de werkgrens

Gebruik de knoppen vorig en Vlgnd om telkens een andere zijde van de nivellering te selecteren; geef per zijde een hellingsgraad op.

Weergave gegevens

Selecteer in de keuzelijst hoe je de hellingsgraad wilt weergeven:

Hoek: geef een waarde op in graden, radialen of decimale graad (vb.: 26,7°)

Stijging over afstand : geef de verticale afstand ten opzichte van de horizontale afstand op (vb: 1.: 3)

Procent: geef een stijgingspercentage op (vb.: 50%)

De vlakke nivellering wordt gecreëerd en geselecteerd in de tekening.

Een vlakke nivellering behoudt zijn individuele hellingswaarden wanneer je nadien de instellingen wijzigt bij het creëren van een nieuwe nivellering via het commando Vlakke nivellering d.m.v. werkgrens. Wanneer je dit commando opnieuw uitvoert, zullen de laatst opgegeven waarden in het dialoogvenster ‘Vlakke nivellering d.m.v. werkgrens’ verschijnen zodat je ze opnieuw kunt gebruiken voor een nieuwe Vlakke nivellering d.m.v. werkgrens.

Een vlakke nivellering of nivellering met rechte rand creëren

Een werkgrens creëren

Een terreinmodel bijwerken

Concept: Terreinmodelbewerking