Architect or LandmarkConcept: Terreinmodelbewerking

Gereedschappenset

Terreinbewerkingsobject

Landschap

Wanneer je een terreinmodel creëert kan je bepalen welke versie van het terreinmodel moet worden weergegeven: het huidige of het toekomstige; zie Concept: Terreinmodellen. Het huidige model toont het bestaande terrein; het toekomstige model toont het terrein met de gemaakte aanpassingen. Gebruik onder meer het gereedschap Terreinbewerkingsobject om het terreinmodel te bewerken. Een terreinbewerkingsobject kan zowel toegepast worden op het huidige terreinmodel als op het toekomstige.

Elk terreinbewerkingsobject bepaalt zijn eigen oppervlak; het terreinmodel gebruikt dat oppervlak bij het genereren van het terreinmodeloppervlak buiten de zone van het bewerkingsobject. Een terreinbewerkingsobject kan genest zijn in een ander terreinbewerkingsobject. Bij het genereren van een terreinmodel wordt een hiërarchie van geneste bewerkingsobjecten gemaakt, ze worden in volgorde toegepast en hun oppervlakken worden gecombineerd om het uiteindelijke terreinmodeloppervlak te produceren.

Er zijn twee soorten bewerkingsobjecten: gesloten en open oppervlaktebewerkingsobjecten.

De gesloten oppervlaktebewerkingsobjecten—nivellering, nivellering met rechte rand, uitgelijnd, pad, betextureerbare bedding en afgraaf/aanvulzone—definiëren een parametrisch oppervlak binnen een gesloten zone. Het werkgrens gesloten bewerkingsobject is een zone met oppervlaktebewerkingsobjecten; de zone definieert het overgangsoppervlak tussen bewerkingsobjecten die zich binnen de zone bevinden en de rest van het terreinmodeloppervlak.

Elk van de gesloten oppervlaktebewerkingsobjecten biedt zijn eigen oppervlak, dit wordt op het oppervlak van zijn parent geplaatst, uiteindelijk maakt dit het terreinmodeloppervlak.

De open terreinbewerkingsobjecten—lineair bewerkingsobject, pad d.m.v. lengtegraad, en bakens—zorgen voor triangulatie in het gebied dat overeenkomt met het niveau langs de lijnen van het open terreinbewerkingsobject (niet noodzakelijk langs de hoogtelijnen).

Als je Terreinbewerkingsobject selecteert, verschijnen volgende tekenmethodes in de Methodebalk.

Methode

Omschrijving

Werkgrens

Selecteer deze methode om een topografisch overgangsgebied te creëren tussen een bestaand terrein en de terreinbewerkingsobjecten binnenin dit gebied.

Lineair bewerkingsobject

Selecteer deze methode om een terreinbewerkingsobject met open pad te creëren.

Nivellering

Selecteer deze methode om een gesloten oppervlakte te creëren op basis waarvan het terreinmodel wordt gewijzigd.

Nivellering met rechte rand

Selecteer deze methode om een nivellering met een rechte rand te creëren. Het omliggende terrein sluit perfect aan op de nivellering.

Uitgelijnd

Selecteer deze methode om een uitgelijnde nivellering te creëren die verticaal overeenkomt met de horizontale randen van de omliggende bewerkingsobjecten. Een uitgelijnde nivellering is een complex bewerkingsobject met niet vlakke zijden dat bewerkt kan worden met verticale profielen, bakens en hellingsobjecten.

Pad d.m.v. lengtegraad

Creëert een oppervlak gedefieerd door een longitudinaal profiel en een set van lattitudinale profielen, gedefinieerd door een pad/aslijn polylijn en een gespecificeerde breedte

Pad d.m.v. grenzen

Creëert een oppervlak gedefieerd door een longitudinaal profiel en een set van lattitudinale profielen, gedefinieerd door een polylijn met een aslijn gebaseerd op de grens

Betextureerbare bedding

Selecteer deze methode om een gebied te creëren dat waarop een afzonderlijke textuur kan worden toegepast.

Afgraaf/aanvulzone

Selecteer deze methode om het grondverzet te minimaliseren.

Grijp naar hoogtelijn

Selecteer deze methode om het terreinbewerkingsobject gedwongen te plaatsen op het niveau van de hoogtelijn die zich onder de aanwijzer bevindt op het moment dat het terreinbewerkingsobject wordt gecreëerd. De hoogtelijn onder de aanwijzer licht op en het bewerkingsobject neemt de hoogte van deze hoogtelijn over.

Tekenmethoden polylijn

Selecteer volgens welke methode je de polylijn wilt tekenen. Het terreinbewerkingsobject wordt op deze polylijn gebaseerd; zie Polylijnen tekenen

Instellingen

Pas de standaardinstellingen voor het terreinbewerkingsobject aan

Hoogte nivellering

Dit is het aanvankelijke niveau van het terreinbewerkingsobject

Terreinbewerkingsobjecten kunnen op eender welke laag worden geplaatst. In de instellingen van het terreinmodel kan je bepalen of terreinbewerkingsobjecten op een andere laag het terreinmodel al dan niet kunnen aanpassen (zie Een terreinmodel creëren). Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de verschillende terreinbewerkingsobjecten op aparte lagen te plaatsen, zodat het resultaat van elk bewerkingsobject op het terrein individueel kan worden getoond. Wanneer je een terreinbewerkingsobject in de tekening plaatst, wordt er automatisch een klasse Terrein-Terreinmodel-bewerkingsobject aangemaakt.

Behalve de terreinbewerkingsobjecten gecreëerd met het gereedschap Terreinbewerkingsobject, zijn er nog een aantal andere gereedschappen en commando’s waarmee je objecten kunt maken om het terreinmodel te bewerken.

Een werkgrens creëren

Creëer een lineair bewerkingsobject

Een vlakke nivellering of nivellering met rechte rand creëren

Een uitgelijnd terreinbewerkingsobject creëren

Pad of grens bewerkingsobject creëren

Betextureerbare bedding

Afgraaf-/Aanvulzone

Wegen creëren

Weg op basis van NURBS-curven

Keermuren creëren

Verhardingsobjecten creëren

Terreinbewerkingsobjecten tonen of verbergen

Perceelsgrenzen tekenen

Helling en hoogtevan een terreinmodel berekenen

Bakens invoegen