Design SuiteRuimtes creëren d.m.v. muren

Commando

Werkomgeving: Pad

Ruimtes creëren d.m.v. muren

Architect: Architectuur > Ruimtelijke planning

Landschap

Spotlight: Manueel toevoegen aan werkomgeving (zie Werkomgevingen creëren en bewerken)

Om grondplannen te creëren, begin met het creëren van muren, en creëer vervolgens automatisch ruimtes om de oppervlakte te bepalen van elke kamer of de bruto oppervlakte bepaald door de muuromtrek.

Om ruimtes te creëren door middel van muren:

Creëer de muren en controleer of deze goed zijn verbonden.

Bepaal de 2D-kenmerken van de ruimte via het Kenmerkenpalet (lijn, vulling, dekking en lijndikte).

Activeer het gereedschap Ruimte en klik op de knop Instellingen in de Methodebalk. Pas de standaardinstellingen van het gereedschap aan.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Ruimtes d.m.v. muren’ verschijnt. Bepaal hoe je de ruimtes wilt genereren en geef de minimum oppervlakte, de bron- en de doellaag op.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Ruimtes

Vink deze optie aan om ruimtes te creëren op basis van de muren die een gesloten geheel vormen.

Gegroepeerde ruimte

Vink deze optie aan om een gegroepeerde ruimte te creëren.

Bronlaag

Selecteer de laag waarop de muren zich bevinden.

Doellaag

Selecteer de laag waarop je de nieuw gecreëerde ruimtes wilt plaatsen.

Minimum opp.

Geef de minimumoppervlakte van een ruimte op. Wanneer een ruimte een kleinere oppervlakte zou hebben, wordt deze niet gecreëerd.

D.m.v. de geselecteerde muren

Vink deze optie aan om ruimtes aan te maken van alleen de geselecteerde muren. Vink deze optie uit om ruimtes te creëren van alle muren op de bronlaag.

Er worden ruimtes gecreëerd voor alle lokalen die omsloten zijn door muren of voor de bruto-oppervlakte gedefinieerd door de omtrek van de buitenmuren. Bewerk vervolgens de standaardinformatie die aan de ruimtes wordt toegekend, om het grondplan te vervolledigen.

Na de creatie van de ruimtes kan je de oorspronkelijke muren altijd wijzigen. Om de ruimtes bij te werken op basis van de aanpassingen, selecteer je nogmaals het commando. De bestaande ruimtes worden vervormd zonder dat hierbij de opgegeven instellingen verloren gaan.

Als de oorspronkelijke ruimtes niet perfect recht waren getekend, selecteer je het commando met de optie Plaats de muren horizontaal/verticaal aangevinkt. Nu de muren recht zijn, selecteer je het commando nogmaals om ook recht getekende ruimtes te verkrijgen.

Instellingen ruimte

Ruimtes creëren met het gereedschap Ruimte