ArchitectHoutskeletwand

Locatie

Houtskeletwand

Architectuur > Skeletbouw

Hiermee creëer je in Vectorworks Architectuur een beschrijving voor de positionering en het aantal stijlen/regels van houtskeletwanden. Naast een legplan, genereert het commando Houtskeletwand ook rekenbladen met stuklijsten.

Om houtskeletwanden te creëren:

Zorg ervoor dat de muren de gewenste hoogte hebben. Wijzig indien nodig de muurhoogte.

Selecteer het commando.

Als je dit commando voor de eerste keer gebruikt, verschijnt het dialoogvenster ‘Houtskeletwand’. Voer de naam van het houtskeletmodel in. De naam mag maximaal acht karakters tellen en wordt gebruikt als naam voor de 3D-ontwerplaag.

Klik op OK.

Het dialoogvenster ‘Houtskeletwanden’ wordt geopend. Stel de paramaters voor het houtskeletmodel in.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Omschrijving

Model

Selecteer de ontwerplaag waarop de houtskeletwand zal worden gecreëerd.

Nieuw

Klik op deze knop om een nieuw model te creëren.

Verwijder

Klik op deze knop om het geselecteerde model te verwijderen. Bevestig de handeling met Ja. Opgelet: je kan deze handeling niet meer ongedaan maken. Als er slechts één model beschikbaar is, kan je dat model niet verwijderen.

Creëer

3D-model

Vink deze optie aan om een 3D-ontwerplaag te creëren met de positionering van de stijlen, platen en andere onderdelen.

2D-model

Vink deze optie aan om ontwerplagen te creëren met een diagram van het legplan en aanzichten van elke wand. Het legplan stelt een bovenaanzicht van de muur voor waarbij de funderingsplaat en de positionering van de stijlen zichtbaar zijn. Het plan wordt getekend op een laag die evenwijdig loopt met de lagen in het houtskeletmodel. De bovenste platen zijn verwijderd zodat de positionering van de stijlen zichtbaar is. Het diagram toont de muur in een aanzicht waarbij zowel de positie van de stijlen als alle platen zichtbaar zijn. Het diagram wordt op een (of meerdere) nieuwe ontwerplaag getekend.

Rekenbladen

Vink deze optie aan om twee soorten rekenbladen te creëren. In het eerste vind je een stuklijst die gerangschikt is volgens laag, klasse, skelet en afmetingen. Het tweede rekenblad bevat de lengte- en oppervlaktetotalen voor elke houtskeletwand en is op dezelfde manier gerangschikt.

Toepassen op lagen

Selecteer de te gebruiken ontwerplaag door deze aan te vinken in de linkerkolom.

Instellingen

Klik op deze knop om de instellingen van de houtskeletwanden aan te passen.

Het diagram en de 3D-weergaven van de wanden bevatten ook symbolen en ingevoegde elementen zoals deuren en ramen.

Klik op de knop Instellingen.

Het dialoogvenster ‘Houtskeletwanden’ wordt geopend. Stel de parameters voor elke muurklasse in.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Parameter

Omschrijving

Klasse muur

Naam

Selecteer een klasse. De keuzelijst bevat alle klassen met muren die opgenomen zullen worden in het houtskeletmodel. De parameters waarmee je de klasse definieert, worden weergegeven onder dit veld.

Nieuw

Klik op deze knop om een klasse toe te voegen aan de keuzelijst Naam.

Verwijder

Klik op deze knop om de geselecteerde klasse te verwijderen uit de keuzelijst. Bevestig de handeling met Ja. Opgelet: je kan deze handeling niet meer ongedaan maken.

Afstand regels

Geef de afstand (hart op hart) tussen de stijlen op.

Plaatbreedte

Geef de plaatbreedte op. Dit is de horizontale maat die wordt gebruikt voor het beplaten van de wand.

Max. lengte onderregel

Geef de maximale lengte voor de boven- en onderregels op.

Plaathoogte

Geef de plaathoogte op. Dit is de verticale maat die wordt gebruikt voor het beplaten van de wand.

Houtsectie

Nominaal

Selecteer het type hout dat je wilt gebruiken voor de geselecteerde klasse; de standaardtypes zijn 2” x 4”, 2” x 6”, and 2” x 10”.

Nieuw

Klik op deze knop om een nieuwe houtsectie toe te voegen. Geef de naam op. Vervolgens geef je voor de nieuwe houtsectie de gewenste Afmeting op.

Verwijder

Klik op deze knop om het geselecteerde type te verwijderen. Bevestig de handeling met Ja. Opgelet: je kan deze handeling niet meer ongedaan maken. Als er slechts één houtsectie beschikbaar is, kan je die houtsectie niet verwijderen.

Afmeting

Geef de kleinste afmeting op voor de houtsectie gebruikt in deze klasse.

op

Geef de grootste afmeting op voor de houtsectie gebruikt in deze klasse.

Uitvoerinstellingen

Brandweerstand

Vink deze optie aan om een extra remming te creëren tussen de regels van wanden die lager zijn dan de plaathoogte.

Dubbele eindregels

Vink deze optie aan om aan het einde van elke wand twee eindregels te plaatsen.

Dubbele bovenregel

Vink deze optie aan om bij elke wand twee bovenregels te plaatsen. Opgelet: Dubbele bovenregels zijn verplicht voor dragende wanden.

Dubbele onderregel

Vink deze optie aan om bij elke wand twee onderregels te plaatsen. Opgelet: Dubbele onderregels zijn verplicht voor buitensporige gewichten.

Vectorworks berekent de houtskeletwanden en alle gevraagde informatie.

Het 2D-resultaat wordt in 2D/Planaanzicht weergegeven zonder bovenplaat. Om het resultaat te zien met bovenplaat schakel je naar een ander aanzicht (Voor, Achter, Links of Rechts).

Om de 3D-resultaten te zien schakel je naar een aanzicht zoals Links isometrisch of Rechts isometrisch.

De rekenbladen worden indien aangeduid in de tekenzone geplaatst.

Structuurelementen creëren