De actieve klasse veranderen

Om objecten in een bepaalde klasse te verwijderen of te bewerken, moet de klasse actief zijn of moeten de instellingen wijzigingen toelaten aan andere klassen (zie Commando’s voor de algemene zichtbaarheid van klassen en lagen). Er zijn verschillende manieren om de actieve klasse te veranderen.

Als de tekening slechts een paar klassen bevat, kan je de sneltoets Verander actieve klasse/laag uit de Vectorworksvoorkeuren gebruiken om van actieve klasse te wisselen (zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Bewerken). Hiermee selecteer je een klasse door telkens een plaats naar boven of onder te gaan in de lijst met beschikbare klassen. Als je een filter selecteert uit de klassenlijst in de Weergavebalk, wissel je met de sneltoets tussen de klassen in de gefilterde lijst.

Bevat je tekening een groot aantal klassen, volg dan een van onderstaande werkwijzen. Zie Batch renaming om snel een klasse in een lijst terug te vinden.

De actieve klasse veranderen via het Organisatievenster

Om de actieve klasse te veranderen:

Selecteer in het Organisatievenster het tabblad Klassen en selecteer vervolgens de weergave Details.

Je herkent de actieve klasse aan het vinkje links van de kolom Klasse. De actieve klasse staat ook vetgedrukt.

Om een andere klasse actief te maken, klik je in de kolom links van de naam van de klasse.

De actieve klasse veranderen via de Weergavebalk

Om de actieve klasse te veranderen:

Klik Actief veld Actieve klasse in de Weergavebalk om de volledige lijst met klassen in de tekening uit te klappen.

De naam van de actieve klasse staat vetgedrukt.

Klik op de klasse die je wilt actief maken.

Lijst met lagen wordt gesloten en de actieve klasse wordt weergegeven in de tekenzone.

Design SuiteDe actieve klasse veranderen via het Navigatiepalet

Om de actieve klasse te veranderen:

Selecteer het tabblad Klassen in het Navigatiepalet.

Je herkent de actieve klasse aan het vinkje links van de kolom Klasse. De actieve klasse staat ook vetgedrukt.

Om een andere klasse actief te maken, klik je in de kolom links van de naam van de klasse.

Je kan ook rechtsklikken op de klasse en het commando Activeer selecteren in het contextmenu.

De actieve klasse veranderen in het contextmenu

Commando

Locatie

Activeer klasse

Contextmenu document

Als er buiten de actieve klasse nog meer klassen zichtbaar zijn en deze andere klassen getoond worden in de tekenzone, kan je eveneens objecten zien die tot niet-actieve klassen behoren. Gebruik het commando Activeer klasse om de klasse van een van deze objecten actief te maken.

Met het commando Forceer selectie in het contextmenu kan je (indien nodig) eveneens de actieve klasse en laag veranderen, en het aangeklikte object selecteren.

Om de actieve klasse te veranderen:

Klik in de tekenzone met de rechtermuisknop op een zichtbaar object van een niet-actieve klasse.

Selecteer het commando.

De klasse van het object wordt actief.