Methode Invoegen op afstand

Sneltoets

Invoegen op afstand

Plaats symbool

Basisgereedschappen

Alt + 0 (nul, Windows)

Option + 0 (nul, Mac)

Selecteer deze methode om het symbool exact te positioneren op een zekere afstand van het door je aangeklikt referentiepunt. De invoegafstand kan gemeten worden vanaf het invoegpunt van het symbool of vanaf een aangeklikt punt in de tekening.

Om een symbool op een bepaalde afstand in te voegen:

Volg een van onderstaande werkwijzen:

Activeer het gereedschap. Klik vervolgens op het veld Actieve symbool in de Methodebalk om een hulpbron te selecteren via de Hulpbronnenkiezer.

Open het Hulpbronnenbeheer. Klik met de rechtermuisknop op een hulpbron en selecteer het commando Gebruik in het contextmenu. Of: dubbelklik op de gewenste hulpbron. Het gereedschap Plaats symbool wordt hierdoor automatisch geactiveerd.

Opgelet: voor de symbooldefinitie moet de optie Invoegen in muur zijn aangevinkt (zie Symbooldefinities creëren).

Selecteer de methode.

Kies de gewenste uitlijnmethode (zie Het gereedschap ‘Plaats symbool’).

Klik om het referentiepunt voor de afstand te bepalen. Het referentiepunt hoeft zich niet in de muur te bevinden.

De voorvertoning van het symbool verschijnt wanneer je de cursor op een muur plaatst.

Klik om het afstandspunt van het symbool te bepalen.

Als het symbool niet juist in de muur is georiënteerd, beweeg je de aanwijzer een beetje verder weg van het invoegpunt en spiegel je het symbool rond zijn as in de juiste positie.

In de klik-en-sleep-tekenmethode, klik je en houd je de muisknop ingedrukt om het symbool na plaatsing nog te kunnen spiegelen. Door kort te klikken wordt de stap voor het spiegelen overgeslaan en wordt het symbool met zijn oorspronkelijke oriëntatie ingevoegd.

Klik om het symbool in te voegen.

Het dialoogvenster ‘Afstand’ verschijnt met een afbeelding van de afstand tussen de twee klikpunten. De beschikbare velden variëren naargelang de muur recht of Curve is.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Afstand

Voor rechte muren geef je de afstand op tussen het invoegpunt en het referentiepunt. Voor Curve muren geef je de Afstand of de Hoek op tussen het referentiepunt en het symbool. De afstand wordt gemeten langs de buitenzijde van de Curve muur.

D.m.v.

Bepaal of de afstand geldt vanaf het invoegpunt of vanaf het eerstvolgende klikpunt op een ander punt van het symbool.

Als je de optie Invoegpunt selecteerde, is het symbool zo in de muur geplaatst dat de afstand tussen het invoegpunt en het referentiepunt overeenstemt met de opgegeven afstand.

Als je de optie Volgende muisklik selecteerde, verschijnt er een getuigenlijn voor de opgegeven afstand en hoek tussen het referentiepunt en het eindpunt. Klik op het symbool om het juiste punt aan te geven en het symbool in de muur te plaatsen, zodat de afstand tussen het klikpunt en het referentiepunt overeenstemt met de opgegeven afstand.

Het gereedschap ‘Plaats symbool’

Symbolen invoegen