Renderworksachtergronden

Renderworksachtergronden bieden een groot scala aan achtergronden voor rendering, zoals wolken, een kleur of kleurverloop, een geïmporteerde afbeelding of een panorama. Ze kunnen op individuele zichtvensters toegepast worden of op alle ontwerplagen in een bestand. Ze kunnen ook toegevoegd worden aan een Renderworksstijl. Sommige Renderworksachtergronden bieden enkel een gepaste achtergrondscène voor de tekening, maar anderen kunnen ook belichting geven voor een rendering.

Renderworksachtergronden zijn hulpbronnen die bewaard zijn bij het bestand en weergegeven worden in het Hulpbronnenbeheer; ze kunnen toegepast worden op een zichtvenster vanuit het infopalet. Renderworksachtergronden kunnen net als elke hulpbron gedeeld worden. Verschillende achtergronden zijn voorzien in de Vectorworksbibliotheken, en veel van de aangeboden Renderworksstijlen gebruiken achtergronden. Je kan ook Renderworksachtergronden op maat creëren. Voor meer informatie over het creëren van hulpbronnen, zie Nieuwe hulpbronnen creëren.

Een zonsopgang Renderworksachtergrond met het lichtbundel effect geeft de scène een gouden ochtendnevel.

De aanbevolen workflow is om Renderworksachtergronden in te stellen per zichtvenster in plaats van per ontwerplaag. Dit geeft je de flexibiliteit om een andere achtergrond in te stellen voor elk zichtvenster, en verkort de rendertijd terwijl je werkt.

Als een Renderworksstijl is toegepast die een Renderworksachtergrond gebruikt, kan de achtergrond niet individueel aangepast worden.

Als je een Renderworksachtergrond instelt voor een ontwerplaag, gebruiken alle ontwerplagen in de tekening dezelfde achtergrond. 

Als de ontwerplagen een Renderworksachtergrond hebben, dan is dat de standaard achtergrond voor nieuwe zichtvensters; maar als de achtergrond niet is ingesteld door een Renderworksstijl kan je die aanpassen in het infopalet voor een geselecteerd zichtvenster.

Wolken, een kleur en twee kleuren achtergronden zorgen voro een generieke achtergrond in een tekening, zodat deze niet lijkt te zweven in de ruimte. Ze kunnen een gevoel van een horizon geven wanneer het ontwerp een terrein of grond heeft, maar ze geven geen gevoel van schaal, afstand of terrein. 

Een afbeelding achtergrond is een 2D-afbeelding die achter de tekening geplaatst wordt, vergelijkbaar met een achtergrond van een podium. Een afbeelding achtergrond werkt goed voor een zichtvenster met een bepaalde weergave en perspectief. Maar als de weergave verandert, werkt de afbeelding achtergrond misschien niet meer zo goed. In een rondleiding of vlieg over van het model kan je mogelijks de randen zien of zelfs achter de afbeelding belanden als het toegepast is op de ontwerplaag. Als je geen panoramische afbeelding heeft, maar een vergelijkbaar effect wilt creëren met een vlakke afbeelding, kan je de vlakke afbeelding projecteren op een cilinder of een andere gebogen vorm en dat gebruiken om rond je model te wikkelen.

Panoramische afbeelding ahctergronden (inclusief natuurgetrouwe lucht achtergronden) omringen de tekening als een grote koepel. Als je een panoramische afbeelding heeft van het terrein van het project, kan je verschillende delen vna het terrein weergeven vanuit verschillende plaatsen in het ontwerp.

Panoramische achtergronden kunnen bovenop de achtergrond ook omgevingslicht geven aan de tekening en in sommige gevallen realistische omgevingsreflecties; Om de nodige combinatie van achtergrond en belichtingeffecten te verkrijgen, kan je verschillende Renderworksachtergronden gebruiken om de achtergrond, het omgevingslicht en, in sommige gevallen, de omgevingsreflecties te bepalen. Sommige HDRI-afbeeldingen kunnen gebruikt worden om panoramische afbeeldingen te creëren die ook licht en kleur reflecteren.

Een natuurgetrouwe lucht achtergrond toont enkel de lucht en geen specifieke achtergrond zoals een panoramische afbeelding; maar net als een soort panoramische afbeelding omringd het de tekening en kan het zorgen voor omgevingslicht.

Een natuurgetrouwe lucht achtergrond kan samen met een heliodon gebruikt worden (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist) om een realistische lucht te creëren die overeenkomt met de locatie van het terrein, de datum en de tijd.

Het lichtbundel effect is beschikbaar wanneer bij een Renderworksachtergrond Lichtbundel geselecteerd is.

Renderworksachtergronden creëren

Renderworks achtergronden toepassen

Renderworksstijlen creëren

Concept: Renderen

 

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.