Standaardaanzichten

Vectorworks bevat een reeks standaardaanzichten die de oriëntatie en manipulatie van je tekening vereenvoudigen; je vindt ze in het menu Weergave > Standaard aanzichten. De beschikbare standaard aanzichten kunnen worden opgedeeld in vier algemene categorieën:

Categorie

Omschrijving

2D/Plan

Selecteer het commando 2D/Plan om de tekening in 2D te bekijken; gebruik dit aanzicht om aantekeningen, bladkaders en 2D-illustraties toe te voegen.

Als je het 2D/Planaanzicht roteert (Vectorworks Design Suite product vereist) en vervolgens naar een 3D-aanzicht gaat, herstelt deze opdracht je geroteerde 2D/Planaanzicht.

3D primaire aanzichten/hoogtes

Gebruik de commando’s Bovenaan, Voor, Rechts, Onderaan, Achter en Links om de tekening in 3D-aanzicht te bekijken.

3D-voorstellingen boven het ontwerplaagvlak

Gebruik de commando’s Rechts isometrisch, Links isometrisch, Rechtsachter isometrisch en Linksachter isometrisch om de tekening in 3D te bekijken vanop een positie boven het ontwerplaagvlak.

3D-voorstellingen onder het ontwerplaagvlak

Gebruik de commando’s Rechtsonder isometrisch, Linksonder isometrisch, Rechtsachter onder isometrisch en Linksachter onder isometrisch om de tekening in 3D te bekijken vanop een positie onder het ontwerplaagvlak.

Om het aanzicht te veranderen:

Selecteer het menu Weergave > Standaard aanzichten en selecteer vervolgens een aanzicht.

De weergave verandert en de actieve weergave wordt aangegeven in de lijst Huidige weergave/Standaardweergaven.

Weergavebalk instellingen

De weergavebalk geeft de huidige weergave aan en biedt snelle toegang tot de standaard weergave commando's. De optie Kijk loodrecht op werkvlak is ook beschikbaar om de weergave loodrecht op het bewerkvlak uit te lijnen.

Als je het 2D/Planaanzicht roteert (Vectorworks Design Suite product vereist) en vervolgens naar een 3D-aanzicht gaat, herstelt dit commando je geroteerde 2D/Planaanzicht.

Klik op het veld Actieve aanzicht en selecteer een aanzicht in de keuzelijst.

De aanzichten zijn standaard relatief ten opzichte van het laagvlak. Als je wilt dat de weergave relatief is ten opzichte van het werkvlak, selecteer je in de Weergavebalk als vlakvoorkeur Weergave is relatief ten opzichte van werkvlak. Zie Concept: Werkvlakken.

Het aanzicht wijzigen met sneltoetsen

Er zijn meerdere sneltoetsen om het aanzicht te veranderen.

Druk op het toetsenbord op Ctrl+5 (Windows) of Cmd+5 (Mac) om naar het 2D/Planaanzicht te gaan.

De sneltoetsen van het numerieke toetsenblok voor verschillende standaardweergaven worden hieronder weergegeven. Hiermee kan je ook het aanzicht wijzigen in een geselecteerd zichtvenster op een presentatielaag.

Als je het 2D/Planaanzicht roteert (Vectorworks Design Suite product vereist) en vervolgens naar een 3D-aanzicht gaat, herstelt deze opdracht je geroteerde 2D/Planaanzicht.

Het plan roteren