Concept: Rekenblad overzicht

De rekenbladfuncties in Vectorworks vormen een aanvulling op de beschikbare tekenfuncties. Vectorworks geeft je de mogelijkheid om rekenbladen te creëren op basis van de informatie die aanwezig is in je Vectorworksbestand. Zo kan je heel gemakkelijk gegevens bijhouden, prijs- en directe kosten/materiaallijsten maken, berekeningen uitvoeren enzovoort. Omdat deze rekenbladfunctie in Vectorworks is ingebouwd, heb je geen aparte software nodig en verminder je het aantal bestanden per project. Je kan rekenbladen ook importeren , Exporteer en abonnement. Op die manier kan je gegevens delen tussen rekenbladen, bestanden en andere spreadsheetprogramma’s.

Zie Tutorial Rekenblad: een standaardrapport creëren voor een overzicht van alle rekenbladfuncties.

Rekenbladen kunnen twee soorten rijen bevatten: rekenbladrijen en recordrijen. De cellen van een rekenbladrij kunnen enkel constanten (tekst of getallen) of formules bevatten. Recordrijen bestaan uit een hoofdregel en een aantal subregels die de gegevens tonen van de specifieke tekenobjecten waaraan ze gelinkt zijn. Door selectiecriteria in te stellen voor deze rij, wordt er een subregel gecreëerd voor elk object dat voldoet aan deze criteria.

In dit voorbeeld bevat rekenbladrij 1 de titels voor de recordkolommen. De hoofdregel van recordrij 2 is zo ingesteld dat alle tekenobjecten worden opgesomd waaraan het record ‘toestel’ is gekoppeld. De subregels 2.1 tot en met 2.5 staan voor de vijf objecten in de tekening die voldoen aan deze criteria.

Rijen worden opeenvolgend genummerd, beginnende met 1. Kolommen worden alfabetisch gelabeld, beginnende met A. De recordrij-subregels worden eveneens genummerd, waarbij het nummer van de recordrij wordt gevolgd door een punt en een opeenvolgende nummering (recordrij 2 heeft subregels 2.1, 2.2, 2.3 enzovoort). De kolomletter van de cel en het rijnummer vormen samen het celadres van het rekenblad, bijvoorbeeld A4 of D2 (de subregels van recordrijen hebben geen celadres).

Indien er een rekenblad aanwezig is in het Vectorworksbestand, verschijnt het commando Venster > Rekenbladen. Alle rekenbladen in dit bestand worden hier opgesomd. Namen van rekenbladen die voorafgegaan worden door een vinkje zijn momenteel geopend. Om een rekenblad te openen selecteer je het in dit menu of je selecteert het in het Hulpbronnenbeheer en kiest vervolgens het commando Open in het contextmenu.

Een rekenblad wordt geopend in een apart venster met een eigen menubalk en eigen contextmenu’s. Je kan dit venster vergroten, verkleinen, verplaatsen en sluiten.

Omdat een geopend rekenblad zich in een apart venster bevindt, wordt het niet samen met de tekening afgedrukt. Om het rekenblad als een afbeelding in de tekening te plaatsen, selecteer je Bestand > Toon rekenblad in tekening. (Of: sleep het rekenblad vanuit het Hulpbronnenbeheer naar de tekenzone.) Als het rekenblad geopend is, zal het rekenblad in de tekening doorkruist worden weergegeven. Dubbelklik op een gesloten rekenblad in de tekening om het rekenblad te openen. Zie Rekenbladen in de tekening plaatsen.

Een nieuw rekenblad creëren

Rekenbladen bewerken

Commando’s in het rekenblad

Veldopmaak

Rijen definiëren

Rekenkundige functies

Rekenbladen importeren

Rekenbladen exporteren