Concept: Kenmerken

Kenmerken zijn grafische instellingen die je aan ruimtelijke objecten in een tekening kan toekennen: vulling, lijntype, dekking, slagschaduw, lijndikte en pijlpunten aan het einde van een lijn. Als vulling kan je kiezen voor egale kleuren, patronen (inclusief voorgrond- en achtergrondkleuren), lijnarceringen, motieven, verlopen of afbeeldingen. Als lijntype kan je kiezen voor egale kleuren, patronen (inclusief voorgrond- en achtergrondkleuren) of lijnstijlen.

Er zijn meerdere manieren om kenmerken aan objecten toe te kennen:

Gebruik het Kenmerkenpalet om kenmerken aan een geselecteerd object toe te kennen.

Stel via het Kenmerkenpalet de standaard kenmerken in die je hierna aan nieuwe objecten wilt toekennen.

Gebruik het gereedschap Pipet om kenmerken van het ene naar het andere object over te dragen.

Gebruik het Kenmerkenpalet om kenmerken aan een geselecteerd object toe te kennen.

Creëer een klasse waarvan de kenmerken worden toegekend aan de objecten die je in deze klasse creëert of die je na creatie aan deze klasse toewijst.

Je kan de beschikbare kenmerken in het Kenmerkenpalet op maat aanpassen. Dit is mogelijk voor zowel de vulling, lijnstijlen, lijndikte, slagschaduw als de stijl van pijlpunten. Om de aangepaste kenmerken in een ander bestand te gebruiken, kan je ze bewaren in een sjabloonbestand. Kenmerken uit hulpbronnenbestanden (lijnarceringen, motieven, verlopen, afbeeldingen en lijnstijlen) zijn zelfs nog flexibeler: hulpbronnen kan je zonder veel moeite creëren, bewerken, hergebruiken, delen met andere gebruikers, en zelfs aanpassen op maat van een specifiek object.

Kenmerkenpalet

Kenmerken overdragen

Vulling

Lijnkenmerken

Dekking

Slagschaduw

Lijndikte

Pijlpunten

Vullingen bewerken met het gereedschap Bewerk projectie

Kleuren aanbrengen

Kenmerken van een klasse toekennen

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.