Objecten selecteren

Sneltoets

Selectie

Basisgereedschappen

X

Gebruik het gereedschap Selectie om objecten te selecteren die je hierna wilt bewerken of die je nodig hebt om een commando uit te voeren. Met de shift-toets en alt-toets (Windows) of option-toets (Mac) kan je de selectie beïnvloeden. Trek een selectiekader, lasso of polygoon rond het object dat je wilt selecteren. Het is ook mogelijk om op deze manier meerdere objecten in de selectie op te nemen. Hieronder vindt je een overzicht van de verschillende selectiemethodes.

Methode

Omschrijving

Klik

Dit is de standaard selectiemethode. Hiermee selecteer je slechts een enkel object.

Alt + klik (Mac) of Ctrl + klik (Windows)

Hiermee creëer je een duplicaat dat je vlak bovenop het oorspronkelijke object plaatst, tenzij deze functie is uitgeschakeld in de Vectorworksvoorkeuren (zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Bewerken).

Shift + klik

Op deze manier voeg je elk aangeklikt object toe aan de selectie. Je kan deze methode ook gebruiken om geselecteerde objecten te deselecteren.

Alt + sleep (Mac) of Ctrl + sleep (Windows)

Op deze manier plaats je een duplicaat van het geselecteerde object op de plaats waar je de muisknop loslaat. Het plusteken langs de cursor geeft aan dat je een duplicaat aan het maken bent.

Selectiekader, lasso, polygoon

Hiermee selecteer je alle objecten die volledig in het selectiekader liggen.

Shift + selectiekader

Hiermee keer je de selectie van objecten in een selectiekader om. Als er objecten in het selectiekader zijn geselecteerd, heft deze methode de selectie van die objecten op en omgekeerd.

Alt + selectiekader

Hiermee selecteer je alle objecten die volledig of gedeeltelijk in het selectiekader liggen.

Selectie omkeren (commando)

(in het menu Wijzig)

Met dit commando deselecteer je alle geselecteerde objecten en selecteer je alle zichtbare objecten van alle bewerkbare lagen en klassen die op dat moment niet geselecteerd zijn.

Dubbelklikken

Door te dubbelklikken activeer je het werkvlak waarop een ruimtelijk 2D-object gecreëerd werd.

Selecteer controlepunt op Infopalet

(contextmenucommando)

Voer dit commando uit op objecten waarvan de vorm gebaseerd is op controlepunten. Klik rechts op het controlepunt dat in het Infopalet wilt bewerken en selecteer vervolgens dit contextcommando (zie ). Controlepunten van objecten aanpassen

Forceer selectie

(contextmenucommando)

Hiermee kan je objecten selecteren die dit normaal niet toelaten omdat ze zich op een laag met een verschillende schaal bevinden of omdat de huidige klasse- of lageninstellingen dit beletten. Tegelijkertijd activeer je de klasse en/of laag van het object in kwestie.

Om alle geselecteerde objecten te deselecteren, dubbelklik je met het gereedschap Selectie in een leeg gedeelte van de tekening of druk je tweemaal snel naar elkaar op de x-toets.

Het Selectiegereedschap

Selecteer alles

Vorige selectie

Selecteer samenvallende objecten

Selectie- en voorselectie-indicatoren