Zoom

Het gereedschap Zoom laat je toe het aanzicht van je tekening te vergroten of te verkleinen. Het zoomen heeft geen effect op de manier waarop de tekening wordt afgedrukt. Net zoals bij een vergrootglas kan je zelf bepalen hoe ver weg of dicht bij de objecten op het scherm getoond worden. Zoom uit om de gehele tekening te bekijken en zoom in om gedetailleerd te werken.

Tijdens het zoomen wordt de tekening vloeiend bijgewerkt. Een complexe tekening wordt misschien niet in volledig detail weergegeven tijdens het in- of uitzoomen, maar zodra het zoomen klaar is, wordt de tekening als normaal weergegeven. Wanneer je in een niet-bijgesneden 3D-aanzicht in- of uitzoomt, verandert de kijkafstand ten opzichte van het model terwijl het perspectief behouden blijft (zie Projectie).

Het Vectorworks programma bevat een zoom functie op verschillende plaatsen:

Het muiswiel

De weergavebalk

Je vindt het gereedschap Zoom in het palet Basisgereedschappen(zie)

In- en uitzoomen met het muiswiel

Om het muiswiel te gebruiken moet het gereedschap Zoom niet perse geactiveerd zijn. Je kan eenvoudigweg het muiswiel van je weg scrollen om het beeld te vergroten. Om het beeld te verkleinen, scrolt je naar je toe.

De instellingen van het muiswiel vind je onder de naam Zoom d.m.v. Muiswiel in de categorie Tekenmethode van het dialoogvenster ‘Voorkeuren Vectorworks’. Als je deze optie uitvinkt, dient het muiswiel om de tekenzone verticaal te verschuiven en moet je de ctrl-toets (Windows) of option-toets (Mac) ingedrukt houden tijdens het scrollen om de zoomfunctie te gebruiken. Zie Voorkeuren Vectorworks: Categorie Bewerken voor meer informatie.

Als je de standaardinstellingen van de muis hebt gewijzigd, is het mogelijk dat deze functie niet correct werkt. Als je bijvoorbeeld de waarde ‘0’ hebt opgegeven voor het aantal regels waarmee een document moet verschuiven bij elke rolbeweging van het muiswiel, werkt zoomen met het muiswiel niet in Vectorworks. (Welke muisinstellingen vereist zijn voor deze functie, hangt af van het type muis dat u gebruikt)

In- en uitzoomen via de Weergavebalk

Van de weergavebalk, voer een specifiek zoompercentage in, of selecteer een percentage uit de lijst.

Trek de lijst naar beneden om deze groter te maken

Als objecten momenteel geselecteerd zijn, wordt de zoom gecentreerd op die objecten.

Het zoom gereedschap

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.