Animatiepad rond rotatiepunt

Locatie

Creëer animatiepad rond rotatiepunt

Model > Creëer animatie

Met dit commando creëer je een animatiepad dat in een cirkelvormige baan op dezelfde hoogte rond specifieke 3D-objecten of punten loopt; de camera blijft daarbij steeds naar het middelpunt gericht. Dit is handig om de camera rond een groot object heen te laten draaien, bijvoorbeeld een gebouw. Zie Animatiepad op specifieke hoogte rond rotatiepunt om een animatiepad te creëren op een andere hoogte ten opzichte van het werkvlak of de 3D-objecten die geroteerd worden. Zie Animatiepad voor dynamisch object om een animatiepad voor een kleiner object te creëren, zoals een meubel of machineonderdeel.

Om een animatiepad rond een rotatiepunt te creëren:

Als je de camera rond specifieke objecten wilt laten draaien in plaats van rond het middelpunt van het actieve ontwerplaagvlak of werkvlak, moet je deze objecten op voorhand te selecteren.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Opties rotatiepunt’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Orthogonale projectie

Vink deze optie aan om het pad in een orthogonale projectie te creëren; het pad dat hierdoor ontstaat (type “Rotatie”) kan niet vanuit het Infopalet worden bewerkt of afgespeeld. Vink deze optie uit om een pad van het type “Vrije vlucht” te creëren dat wel bewerkt kan worden. Zie Types animatiepaden voor meer informatie over de verschillende types animatiepaden.

Wanneer je een animatiepad van het type “Rotatie” vervormt of wijzigt, zal het automatisch worden omgezet naar een pad van het type “Vrije vlucht”.

Hoek

Stel de rotatiehoek in voor de animatie(360° = één volledige omloop).

Roteer rond

Nulpunt actief ontwerplaagvlak

Selecteer deze instelling om het nulpunt van het actieve ontwerplaagvlak (0X,0Y,0Z) te gebruiken als rotatiepunt voor de animatie.

Nulpunt werkvlak

Selecteer deze instelling om het nulpunt van het werkvlak (I0,J0,K0) te gebruiken als rotatiepunt voor de animatie.

Bepaal de positie van het werkvlak voordat je de animatie creëert.

Middelpunt geselecteerde objecten

Selecteer deze instelling om het nulpunt van de geselecteerde objecten te gebruiken als rotatiepunt voor de animatie.

Het animatiepad (van het type “Rotatie” of “Vrije vlucht”) wordt op de actieve ontwerplaag gecreëerd. Hoofdframes worden automatisch rondom het pad geplaatst. Ook verschijnt er aan het begin van het pad (in 2D) een driehoekige of (in 3D) een piramidale vorm die de cameraweergave aangeeft. Zie Animaties bewerken om het animatiepad te vervormen, de cameraweergaven te verfijnen en de snelheid langs het pad aan te passen.

Links het model met daarrond het cirkelvormig animatiepad; rechts het model vanuit de actieve cameraweergave.

Animatiepad op specifieke hoogte rond rotatiepunt

Om een animatiepad rond een rotatiepunt te creëren op een andere hoogte dan de weergegeven objecten:

Creëër een nieuwe ontwerplaag voor het animatiepad. Stel het Peil van de laag in op de gewenste hoogte en maak deze laag actief.

Zet de Laaginstellingen op ‘Toon/Grijp naar/Bewerk andere’ en klik op het te roteren object om het te selecteren.

Ga naar Model > Creëer animatie > Creëer animatiepad rond rotatiepunt.

Vink de optie Orthogonale projectie in het dialoogvenster ‘Opties rotatiepunt’ uit zodat je het pad kan voorvertonen en bewerken. Selecteer vervolgens Roteer rond nulpunt actief ontwerplaagvlak.

Het animatiepad wordt op de hoogte van de actieve ontwerplaag gecreëerd.

Virtuele modellen

Een animatie in Vectorworks afspelen

Eigenschappen van animatiepaden

Een animatievideo creëren