Schuine maatlijnen

Gereedschap

Werkomgeving: gereedschappenset

Schuine maatlijn

Standaard: Aanduidingen

Architectuur, Landschap, Spotlight:
Basisgereedschappen en Aanduidingen

Je kan hiermee maatlijnen in de tekening plaatsen onder gelijk welke hoek, afhankelijk van de richting waarin je de aanwijzer verplaatst om de eerste twee punten van de maatlijn te bepalen. Dit in tegenstelling tot het gereedschap Horizontale/verticale maatlijn, waarbij de maatlijnen beperkt zijn tot de X- of Y-as van het vlak waarop je de maatlijn plaatst. Je kan het gereedschap Schuine maatlijn ook gebruiken om de afstand tussen twee of meerdere punten op de tekening te meten.

Methode

Omschrijving

Schuine maatlijn

Selecteer deze methode om een enkele schuine maatlijn te plaatsen.

Schuine kettingmaatlijnen

Selecteer deze methode om een ketting van opeenvolgende maatlijnen te plaatsen.

Gestapelde schuine maatlijnen

Selecteer deze methode om gestapelde schuine maatlijnen te plaatsen.

Instellingen

Pas de instellingen aan in het dialoogvenster ‘Instellingen kettingmaatlijn’ Daarin bepaal je of de geplaatste maataanduidingen als afzonderlijk objecten of als één object moeten worden beschouwd.

Maatlijnstandaard

Om de maatlijnstandaard voor toekomstige maatlijnen te wijzigen, selecteer je een andere standaard in de keuzelijst; selecteer de optie ‘Op maat’ om gepersonaliseerde maatlijnstandaard te creëren of te beheren (zie Maatlijnstandaarden op maat gebruiken).

Je kan de tekst bij de maatlijn vrij verplaatsen met het Selectiegereedschap. Zie Maatlijnen bewerken.

Schuine maatlijnen

Schuine kettingmaatlijnen

Gestapelde schuine maatlijnen

Maatlijnen bewerken

Associatieve maatlijnen

Horizontale/verticale maatlijnen