Horizontale/verticale maatlijnen

Gereedschap

Werkomgeving: gereedschappenset

Sneltoets

Horizontale/verticale maatlijn

Standaard: Aanduidingen

Architectuur, Landschap, Spotlight:
Basisgereedschappen en Aanduidingen

N

Hiermee creëer je horizontale en verticale maatlijnen. De gemeten afstand is niet de directe afstand tussen twee punten (tenzij deze op een horizontale of verticale as liggen ten opzichte van elkaar), maar de geprojecteerde afstand op de X- of Y-as. Dit in tegenstelling tot het gereedschap Schuine maatlijn, waarmee je maatlijnen onder eender welke hoek kunt tekenen. Je kan het gereedschap Horizontale/Verticale maatlijn ook gebruiken om de horizontale of verticale afstand tussen twee of meerdere punten op de tekening meten.

In een 2D-aanzicht is de maatlijn beperkt tot een parallel aan de X- of de Y-as van het ontwerplaagvlak. In een 3D-aanzicht wordt de maatlijn beperkt tot de X-as van het werkvlak waarop de maatlijn wordt gecreëerd, maar dit vlak kan je roteren (net zoals bij het gereedschap Schuine maatlijn).

Tip Grijp naar Werkvlak is ingeschakeld, wordt de maatlijn geprojecteerd op het huidige werkvlak, zowel in 2D- als in 3D-aanzicht.

Methode

Omschrijving

Maatlijn

Selecteer deze methode om een maatlijn te plaatsen tussen twee punten in de tekening.

Kettingmaatlijnen

Selecteer deze methode om een ketting van opeenvolgende horizontale of verticale maatlijnen te plaatsen.

Gestapelde maatlijnen vanuit het beginpunt

Selecteer deze methode om een ketting van maten te plaatsen tussen elk aangeklikt punt. Er wordt gemeten van het ene punt naar het andere.

Ordinaat maatlijnen

Selecteer deze methode om ordinaatmaatlijnen te plaatsen vanuit een bepaalde beginpunt.

Totaalmaat

Selecteer deze methode om een horizontale of verticale totaalmaat van een object of groep objecten te creëren.

Instellingen

Klik op deze knop om de instellingen voor Kettingmaatlijnen aan te passen. Bepaal of de geplaatste maataanduidingen als afzonderlijk objecten of als één object moeten worden beschouwd.

Maatlijnstandaard

Om de maatlijnstandaard voor toekomstige maatlijnen te wijzigen, selecteer je een andere standaard in de keuzelijst; selecteer de optie ‘Op maat’ om gepersonaliseerde maatlijnstandaard te creëren of te beheren (zie Maatlijnstandaarden op maat gebruiken).

Je kan de tekst bij de maatlijn vrij verplaatsen met het Selectiegereedschap. Zie Maatlijnen bewerken.

Maatlijnen

Kettingmaatlijnen

Gestapelde maatlijnen

Ordinaatmaatlijnen

Totaalmaat

Maatlijnen bewerken

Associatieve maatlijnen

Schuine maatlijnen